Kötü ekonomi yönetiminin tek sonucu artan enflasyon ve eriyen alım gücü olmuyor. Türkiye’nin faiz yükü de inanılmaz oranda arttı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın son verilerine göre temmuz itibarıyla iç borçta toplam anapara yükü 1.6 trilyon lira. İç borcun faiz yükü ise aynı ay itibarıyla 2.2 trilyonu bulmuş durumda.
Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Hazine’nin iç borç anapara yükümlülüğü 1.3 trilyon liraydı. Resmi verilere göre faiz yükü ise 795 milyar lira civarında açıklanmıştı. Dünya’dan Alaattin Aktaş’ın verdiği bilgilere göre bugün anapara yükü 294 milyar lira arttı. Faiz yükü ise yüzde 174 oranında 1.4 trilyon lira artış gösterdi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, devletin borçlarının faiz yükünün bir yılda 1 trilyon TL’den 3 trilyon TL’ye çıktığını söyledi. Konuyla ilgili yazılı açıklamasında Altay, şu noktalara değindi:
- Bankalar geçen yıl Merkez Bankası’ndan yüzde 19’la aldığı parayı Hazine’ye yüzde 19,13 faiz oranıyla borç veriyorlardı. Bu yıl yüzde 14’le aldıkları parayı devlete yüzde 25,9’la satıyorlar.
- Vatandaşlar geçen yıl bankalardan ihtiyaç kredisini yüzde 22 faizle alıyordu, bu yıl yüzde 33 faizle alıyor. Şirketler ticari krediyi geçen yıl temmuzda yüzde 20’yle kullanıyorlardı, bu yıl bankalara yüzde 30 faiz ödüyorlar.
- Sadece içerideki faiz oranları artmadı, dışarıdan borçlanmalarınki de bir kattan fazla arttı. Geçen yıl Türkiye yurt dışından 5 yıl vadeli dolar borçlanmasını yıllık yüzde 5 faizle yapıyordu, bu yıl aynı vadedeki dış borçlanma için yüzde 12’ye yakın dolar faizi ödüyoruz.
- Erdoğan’ın bir sürü süslü isim koyduğu kerameti kendinden menkul ekonomi programlarının tamamı yüksek faizle halka ve devlete zarar verdi.
- Geçen yıl ilk 5 ayda şirketler kullandıkları krediler için bankalara 117 milyar lira faiz ödemişti, bu yıl aynı dönemde 201 milyar lira ödediler.
- 2021 yılında bütçeden devlet 180 milyar lira faiz ödemişti, bu yılın bütçesinde faiz için 330 milyar lira ayrıldı.
- Kur korumalı mevduat için devletin bütçeden şimdiye kadar ödediği 37 milyar lirayı ve bundan sonra ödeyeceklerini de dikkate alırsak, bu yıl 400 milyar liradan fazla bütçeden faiz ödenecek.
- Devletin borçlarının faiz yükü bir yılda 1 trilyon TL’den 3 trilyon TL’ye çıktı. 2021 yılı Haziran ayında devletin iç borçlarının toplam faiz yükü 668 milyar liraydı, bu yıl haziranda bu rakam 2 trilyon 175 milyar liraya ulaştı.
- Bir yıl önce devletin dış borçlarının toplam faiz yükü 380 milyar liraydı, bu yıl 780 milyar lirayı buldu. Bankalar geçen yıl ilk 5 ayda devletten ve vatandaşlardan, şirketlerden 221 milyar lira faiz geliri elde etmişti, bu yıl bu rakam 421 milyar lirayı buldu.
- Toplam faiz geliri yüzde 90 artan bankaların faiz ödemelerindeki artış yüzde 40’ta kaldı. Türkiye, uluslararası piyasalardan geçen yıl yüzde 5’le borçlanıyordu, artık yüzde 11-12 yıllık faiz oranıyla borçlanıyor.
- Gelecek yıllar borç aldığı yabancı bankalara, finans kuruluşlarına, Londra’daki bir avuç bankere çok daha yüksek miktarlarda dış borç faizi servis edecek. Devletin aldığı gecikme ve tecil faizleri arttığı için, vatandaşlar devlete daha fazla faiz ödeyecek.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
ÖNCEKİ YAZI‘Zaho’ paylaşımı nedeniyle Diyarbakır Barosu hakkında inceleme başlatıldıSONRAKİ YAZITayyip Erdoğan yine sabır ve ‘daha güçlü’ destek istedi
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***