Sri Lanka Merkez Bankası (CBSL) perşembe günü yaptığı açıklamada, rekor seviyeye ulaşan yurt içi enflasyonla mücadele etmek ve temel talep artışını kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını bir puan artırdığını açıkladı.
Ülkede enflasyon haziran ayında yıllık bazda yüzde 54,6 ile rekor kırarken, gıda enflasyonu yüzde 80,1’e yükseldi.
Öte yandan Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ekonomik krizle mücadele eden ülkesine kredi desteği talep etmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.
Euronews Türkçe’de yer alan habere göre, Sri Lanka Merkez Bankası (CBSL) perşembe günü yaptığı açıklamada, rekor seviyeye ulaşan yurt içi enflasyonla mücadele etmek ve temel talep artışını kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını bir puan artırdığını açıkladı.
Devlet Başkanı Rajapaksa, Twitter üzerinden, Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Rajapaksa, görüşmenin verimli geçtiğini belirterek yakıt ithalatı yapabilmek için Putin’den kredi desteği talep ettiğini aktardı.
BAŞBAKAN: ‘ÜLKENİN İFLASI’ NEDENİYLE IMF İLE GÖRÜŞMELER ZOR
Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, Uluslararası Para Fonu (IMF) görüşmelerinin ülkenin içinde bulunduğu iflas durumu nedeniyle geçmişte olduğundan daha zor ve karmaşık olduğunu söyledi.
Wickremesinghe, milletvekillerine Sri Lanka’da bulunan MF heyetiyle yapılan son görüşmelerin verimli olduğunu ancak geçmişte olduğu kadar basit olmadığını aktardı.
Geçmişte gelişmekte olan bir ülke olarak müzakereler yapıldığını belirten Wickremesinghe, “Ülkemiz daha önce birçok kez IMF ile görüştü. Ancak bu sefer durum, öncekilerden farklı. Artık müzakerelere iflas etmiş bir ülke olarak katılıyoruz. Bu nedenle, daha zor ve karmaşık bir durumla yüzleşmek zorundayız.” dedi.
Daha önce bir ön anlaşmanın onay için IMF’ye sunulduğunu kaydeden Wickremesinghe, ülkenin içinde bulunduğu iflas durumu nedeniyle ayrıca borç sürdürülebilirliğiyle ilgili bir plan sunmak zorunda olduklarını kaydetti.
Wickremesinghe, Sri Lanka’nın mali hukuk danışmanlarının ağustosta sunulacak bir borç sürdürülebilirlik planı üzerinde çalıştığını söyledi.
IMF ile bir anlaşmaya varıldığında bir yardım ortaklığı oluşturmak için Hindistan, Japonya ve Çin ile görüşmelerin sürdüğünü aktaran Wickremesinghe, Merkez Bankası’nın bu yıl yüzde 4 ile 5 arasında bir ekonomik daralma tahmin ettiğini bildirdi.
Wickremesinghe, 2018’de 94,4 milyar dolar olan gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) 2021’de 76,2 milyar dolara düştüğünü ve 2018’deki seviyesine 2026’ya kadar ulaşamayacağını; hükümet hedeflerinden birinin gelecek yılın sonuna kadar yüzde 1 büyüme elde etmek olduğunu dile getirdi.
ÜLKEDE SON DURUM
Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.
Sri Lanka Başbakanlık Ofisinin çevresinde 9 Mayıs’ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.
Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs’ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.
Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ülkede daha önce 3 dönem başbakanlık yapan Ranil Wickremesinghe’yi 12 Mayıs’ta başbakanlığa atamıştı.
Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.
Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmıştı.
Sri Lankalılar halihazırda yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor.
Başbakan Wickremesinghe, 22 Haziran’da yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin çöktüğünü ve petrol ithalatı için bile ödeme yapamadıklarını duyurmuştu.
Uluslararası Para Fonu ile bir kurtarma paketine ilişkin müzakerelerin sonucunu beklemeden, bu yıl vadesi gelen 7 milyar dolarlık dış borcunu ödeyemeyeceğini açıklayan ülkenin 2026’ya kadar yıllık ortalama 5 milyar dolar ödemesi gerekiyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***