Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haziran ayında kamu iktisadi teşekküllerine (KİT) döviz satışını büyük ölçüde düşürdü. TCMB verilerine göre, haziran ayında KİT’lere 105 milyon dolarlık döviz satışı yapıldı.
Bu veri, TCMB rezervlerinden karşılanan doğalgaz ithalat faturasının haziran ayında önceki aylara göre ciddi miktarda azaldığını gösteriyor. Bu son 1,5 yılın en düşük rakamı olarak kayda geçti. Merkez Bankası, aylık ortalama 3,5 milyar dolarlık satış gerçekleştirmişti.
TCMB’nin KİT’lere döviz satışının büyük kısmı doğalgaz ithalatı yapan BOTAŞ’a yapılıyor. Yaz aylarında doğalgaz ithalatının düşmesiyle döviz ihtiyacında da azalma gerçekleşti.
TCMB, Haziran aylarında son beş yılda KİT’lere ortalama 390 milyon dolarlık satış gerçekleştirmişti. Bu yıl gerçekleşen 105 milyon dolarlık TCMB satışı, BOTAŞ’ın ortalama döviz ihtiyacının altında bulunuyor.
23,6 MİLYARLIK TALEBİN PİYASA GİRMEMESİNİ SAĞLADI
TCMB, aynı miktarda rezerv kaybına rağmen Kasım 2021’den beri 23.6 milyar dolarlık döviz talebinin piyasaya girmemesini sağlamış oldu.
Bu yöntemle TCMB doğrudan müdahalede bulunmasa bile rezerv maliyetine rağmen piyasaya gelecek döviz talebini azaltıyor.
Sistem, bankacıların kamu kontrollü olarak tanımladığı kur politikasında da önemli bir rol oynuyor.
TCMB verilerine göre, şubatta 5,4 milyar dolara yükselerek rekor kıran rezerv kaybı mart ve nisanda 3,2 milyar dolar civarında seyretmişti. Mayıs ayında 1,8 milyar dolara gerileyen tutar, haziranda ise neredeyse sıfırlanmış oldu.
KİT’LERE DÖVİZ SATIŞI 2014’TE BAŞLADI
TCMB’nin BOTAŞ’a 2015-2020 yılı arasında toplam döviz satışı ise 45 milyar dolar olarak kaydedilmişti. Aralık 2014 tarihinde KİT’lere döviz satışına başlayan TCMB 2021’in Ocak-Mayıs ve Temmuz-Eylül aylarında bu kategoride döviz satışı gerçekleştirmemişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***