Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan İtalya Başbakanı Mario Draghi ile başbaşa görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Yunanistan’ın göçmenleri geri itmesi hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi’yi uyardı: “Yunanistan artık İtalya için de tehlike arz etmeye başladı. Bu geri itmelerde düzensiz göç eden insanlar İtalya’ya doğru sığınmaya çalışıyor.” İtalya Başbakanı Draghi de “İnsan hakları konusunda, İstanbul Sözleşmesi’ne girmek yolunda Sayın Erdoğan’a teşvik ve telkinde bulundum” dedi.
İtalya Başbakanı Draghi ile Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemizdeki gelişmeler Türkiye’nin Avrupa Birliği için pek çok alanda ne denli önemli olduğu gerçeğini somut şekilde bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye’nin üyeliğine destek verilmelidir. İtalya’nın Türkiye-AB ilişkilerindeki desteği için kendilerine teşekkür ettik. Bu aşamada Türkiye’nin üyelik perspektifinin güçlendirilmesi esastır. Bu desteğin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“Rusya ile Ukrayna’nın müzakere sürecine geri dönülmesi, tahıl ile ilgili BM planıyla görüş alışverişinde bulunduk” diyen Erdoğan, şunları söyledi:
“Bir hafta 10 gün içerisinde görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız. Libya başta olmak üzere diğer bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. İtalya enerji alanında önemli bir ortağımızdır. Karadeniz’deki Sakarya gaz sahasında iş birliğimiz dahil enerji güvenliğine dair ortak proje ve çıkarlara değindik.”
İTALYA BAŞBAKANI: MÜTTEFİK ÜLKE TÜRKİYE
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından konuşan İtalyan Başbakan Draghi, şu ifadeleri kullandı:
“Dost ülkeler, müttefik ülkeler Türkiye ve İtalya, karşımızda büyük sınamalar var. Birlikte çalışmak istiyoruz. İtalya ve Türkiye, aynı zamanda Kiev’e destek veriyorlar. Müzakere bazlı çözüm arayışındalar. Ukrayna’nın kabul edebileceği bir barışın içindedir her ülke. Türkiye’nin arabuluculuğu için büyük takdirimizi ifade etmek istiyorum, özellikle tahıl alanında. Dünyanın en fakir ülkelerinde çok ciddi problemlere yer açabilecek bir sınırlamadır bunlar. Türkiye’nin burada merkezi rolü var. Temennim Rusya’nın bu girişime imkan vermesi ve bundan sonraki barış müzakerelerine bir açılış yapması. Ticari ilişkiler Akdeniz’in geçmişini belirlemiş olan ilişkilerdir.”
‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN ERDOĞAN’A TELKİNDE BULUNDUM’
Kadına şiddetin önlenmesine dair İstanbul Sözleşmesi’ne Türkiye’nin dönmesini istediğini söyleyen Draghi, “İnsan hakları konusunda, İstanbul Sözleşmesi’ne girmek yolunda Sayın Erdoğan’a teşvik ve telkinde bulundum. Akdeniz dediğimiz zaman binlerce yıllık ekosistemden bahsediyoruz ama kırılgan bir ekosistem bu. Her açıdan bireylere ve çevreye saygılı davranmamız gerekiyor. Göçmenlerde de doğru yönetim yapmamız lazım. Çevreye de iklime de biyoçeşitliliğe de aynı şekilde” diye konuştu.
‘YUNANİSTAN TEHLİKE ARZ ETMEYE BAŞLADI’
Daha sonra soru cevap bölümünde söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
“Karadeniz koridoru çok büyük önem ifade ediyor. Konuyla ilgili olarak gerek sayın Putin gerek sayın Zelensky’nin yaklaşımları önem arzediyor. Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Bu tahılın ama buğdaydı, ama arpaydı, ayçiçeği yağıydı, bunların dünyaya ulaşımı söz konusu.
Bizim şu anda bu konularda sıkıntımız yok fakat dünyada sıkıntı var, özellikle Afrika’da ciddi sıkıntı söz konusu. Bizler her iki lidere aracı olmaya, BM çatısı altında sayın Gutterres’le görüşerek devam ettirmeyi istiyoruz. 1 hafta 10 gün içinde görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız. SAMP-T bizim için gerçekten üç ülke arasında İtalya, Fransa, Türkiye arasında büyük önem arz ediyor. En son NATO Zirvesi’nde sayın Macron ile konuyu etraflıca ele aldık. Sayın Draghi ile bu konuyu konuşacağım dediler. Bugünkü ikili görüşmemizde de konuyu tekrar ele aldık. Savunma bakanlarımız da ele aldılar. Bir an önce SAMP-T konusunda imza aşamasına gelelim istiyoruz. Bizim savunma sistemlerimiz içinde bu büyük önem arz ediyor. Bu konuyla zaten sayın Başbakanla mutabakatımız tam. Aynı şekilde Macron’la mutabakatımız var.
Yunanistan artık İtalya için de tehlike arz etmeye başladı. Bu geri itmelerde düzensiz göç eden insanlar İtalya’ya doğru sığınmaya çalışıyor.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***