Türkiye, tarihinin en önemli seçimlerinden birisinin arifesinde iken iktidar, “dezenformasyonla mücadele” iddiasıyla muhalif sesleri susturmak için “sansür yasası” olarak bilinen yasa teklifini meclise getirdi.
FreeWeb Turkey’den Esra Koçak Mayda’nın haberine göre, AKP ve MHP imzasıyla meclis gündemine gelen ve komisyonlardan geçerek genel kurulda görüşülmesi beklenen teklifin iktidar bloğu içerisindeki tartışma ve anlaşmazlıklardan dolayı Ekim ayına ertelendiği söyleniyor.
Ankara kulislerinde AKP içinden özellikle 29. maddeye yönelik itirazlar nedeniyle teklifin Ekim ayında çeşitli düzenlemelerle yeniden genel kurula getirileceği konuşuluyor.
AKP İTİRAZ EDERKEN MHP ISRARCI
AKP ve CHP kaynaklarından edinilen bilgilere göre, teklifin sosyal medyaya ilişkin düşünüldüğü, ancak özellikle 29. maddenin ”maksadını aştığı” dile getiriliyor. Teklifin 29. maddesi, ”halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu tanımlayarak bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
AKP kanadının itirazı tam bu maddeye iken MHP’nin ise ısrarcı olduğunu söylemekte fayda var. AKP’li kaynaklar, yasa tasarısının gündemdeki tekliflerden sonra görüşüleceğini söyleseler de bir tarih vermiyorlar. Kulislerde ise teklifin Meclis tatilinden sonra yani Ekim ayında gündeme alınacağı konuşuluyor.
Hatırlanacağı üzere Medya Dayanışma Ağı adıyla biraraya gelen meslek örgütleri, yasaya karşı çıkarak çeşitli eylemler gerçekleştirdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi, Gazeteciler Cemiyeti, DİSK Basın İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu bir araya gelerek yasa görüşülürken çeşitli temaslarda bulundu. AKP, MHP, CHP, İYİ Parti, HDP’yi ziyaret ederek teklife dair itirazlarını dile getiren örgüt temsilcileri komisyon görüşmelerinde de söz alarak madde madde teklifin nelere neden olacağını açıkladı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***