AKP tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Kanun teklifi ile genel bütçe kapsamındaki idarelerin bütçe tertiplerine 817 milyar 271 milyon 632 bin lira, özel bütçeli idarelerin bütçe tertiplerine 63 milyar 203 milyon 143 bin lira olmak üzere toplam 880 milyar 474 milyon 775 bin lira ödenek eklenecek.
CUMHURBAŞKANLIĞI ÖDENEĞİNDE YÜZDE 20,2 ARTIŞ
Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinde yer alan “personel giderleri” ve “Sosyal Güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri” ekonomik kodlarını içeren tertiplere, başlangıç ödeneklerinin yüzde 40,5’i oranında, “Cumhurbaşkanı ödeneği” ekonomik kodlu tertibe başlangıç ödeneğinin yüzde 20,2’si oranında ödenek eklemesi yapılacak.
Bu kapsamda yapılan ödenek eklemeleri karşılığı Hazine yardımı ödenekleri ilgili idare bütçelerine eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak. 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’na bağlı genel bütçe gelir tahmini toplam 1 trilyon 80 milyar 515 milyon 421 bin lira artırılacak.
GELİRLER ALINAN VERGİLERDEN
Bütçeye aktarılan kaynaklar ise vergi üzerinden oldu. Ek bütçe kaynağının bir trilyon 83 milyar 597 bin 525 Türk Lirası vergi gelirlerinden, 36 milyar 522 milyon 40 bin TL Türk Lirası teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinden, 116 milyar 889 milyon 24 bin Türk Lirası diğer gelirler, bir milyar 702 milyon 700 bin Türk Lirası sermaye gelirlerinden sağlanacak.
En son 1995 ve 2001 krizlerinde ek bütçe çıkarılmıştı.
MUHALEFET DİLE GETİRMİŞTİ
2022 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi’nin görüşüldüğü Aralık ayında doların yükselmesiyle birlikte muhalefetin ısrarla yeniden revize edilmesi yönündeki itirazları dinlenmemişti. Meclis’te bulunan bütün muhalefet partileri iktidarın ek bütçe yapmak zorunda kalacağını söylemişti.
GEREKÇE: GENEL FİYATLAR SEVİYESİNDEKİ ARTIŞLAR
Ek bütçe ile ilgili teklifte gerekçe olarak, “Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik ve jeopolitik gelişmeler sonucu genel fiyatlar seviyesinde önemli artışlar meydana gelmiş dolayısıyla bütçe ödeneklerinde de artış yapılması ihtiyacı doğmuştur” denildi.
Teklifin gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı:
“Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik ve jeopolitik gelişmeler sonucu genel fiyatlar seviyesinde önemli artışlar meydana gelmiş dolayısıyla bütçe ödeneklerinde de artış yapılması ihtiyacı doğmuştur. Ödenek ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri bütçelerinin “Personel Giderleri” ve “Sosyal Güvenlik Kurumuna Devlet Primi Giderleri” ekonomik kodlarım içeren tertiplerine yapılan ödenek eklemeleri dâhil toplamda 1.080.515.421.000 Türk Lirası ödeneğin eklenmesi teklif edilmektedir.”
CHP’Lİ ÖZEL: TAYYİP ERDOĞAN MAAŞINI 141.453 TL’YE YÜKSELTİYOR
Kanun teklifinde, “Cumhurbaşkanı ödeneği” ekonomik kodlu tertibe başlangıç ödeneğinin yüzde 20,2’si oranında ek ödenek eklenmiştir” ifadeleri yer aldı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ek bütçe kanun teklifinin TBMM Başkanlığı’na sunulmasının ardından yaptığı sosyal medya paylaşımında, “Cumhurbaşkanı ödeneği” ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Tayyip Erdoğan kendi imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunduğu ek bütçeyle en son Ocak’ta artan maaşını yüzde 40,4 oranında artırarak 141.453 TL’ye yükseltiyor. Cumhurbaşkanı’nı etkileyen ekonomik kriz asgari ücretliyi etkilemiyor mu? Asgari ücretli 4.253 TL’ye mahkum mu kalacak?”
DİYANET’E 554 MİLYON 13 BİN LİRA EK ÖDENEK
Ek bütçede; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesine 554 milyon 13 bin TL ödenek eklendi.
Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin “Ücretsiz ders kitapları giderleri kalemine 2 milyar 413 milyon TL ek ödenek eklenmesi öngörüldü. Sağlık Bakanlığı bütçesinde “Aile hekimliği giderleri ile hizmet binası kiralama giderleri” için 6 milyar 5 milyon 350 bin TL ek ödenek tanındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesine 5 milyar 427 milyon 200 bin TL ödenek eklendi. Bu ek ödeneğin 5 milyar 400 milyon liralık bölümü cadde ve sokakların aydınlatma giderleri için ayrıldı.
YUNUS EMRE VAKFI’NA 213 MİLYON LİRA EK YARDIM
Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesine yapılan ek ödenek içinde 506 milyon TL İstanbul Atatürk Kültür Merkezi için ayrıldı. Ek bütçede, Yunus Emre Vakfı’na 213 milyon TL’lik yardım ödeneği ayrılması dikkati çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesine eklenen ödenek içinde, 4 milyar 100 milyon TL, “Tarım Sigortası ve Tarımsal Sulama Elektrik Desteği” kalemi için ayrıldı.
MİLLİ UZAY PROGRAMI 1. SAFHASI İÇİN 800 MİLYON TL
Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın bütçesine 890 milyon TL ek ödenek konulması öngörüldü. İletişim Başkanlığı’nın bütçesine 87 milyon TL ödenek eklenmesi öngörüldü. Bu ek ödeneğin tamamı “temsil ve tanıtma giderleri” kalemine tanımlandı. Türkiye Uzay Ajansı bütçesine 800 milyon TL ödenek eklendi. Bu ek ödeneğin tamamı Milli Uzay Programı 1. Safhası için ayrıldı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***