250 bin yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma kalp ritim bozukluğu, varis ve sinir hastalıkları gibi 100 sağlık sorununun boy ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu. ABD’de yapılan çalışmada ortalama boy 1.75 olarak baz alındı Alanının en geniş çaplı araştırmasına göre uzun boylu insanların 100’den fazla sağlık sorununu yaşama riski daha yüksek. Araştırmacılar ABD’de de çeşitli ırklardan 250 bin kişiyi ve binden fazla sağlık sorununu inceledi.
Gazete Oksijen’in DailyMail’den çevirdiği habere göre kalp ritim bozukluğu, varis, sinir hasarı ve ayak ülseri gibi hastalıkları yaşama riskinin uzun boylu insanlarda daha fazla olduğu belirlendi. Ayrıca 1.75’ten daha uzun olan insanların cilt ve kemik enfeksiyonlarına da daha yatkın olduğu tespit edildi.
SEBEBİ KAN AKIŞI OLABİLİR
Rocky Mountain Regional VA Tıp Merkezi’nden bilim insanları, uzun boylu insanların neden daha fazla sağlık sorunu yaşadıklarını incelemedi. Ancak bir teoriye göre kan daha uzun mesafeye pompalanması gerektiğinden bu durum akışın azalmasına neden olabiliyor.
Araştırmacılar ayrıca daha fazla vücut kütlesi taşımanın kemikler, kaslar ve ayaklar üzerinde daha fazla baskı oluşturabileceğini söyledi. Bununla birlikte, uzun boylu insanların koroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi bazı önemli komorbiditeler açısından daha düşük risk altında olduğu da bulundu.
İNCELENENLERİN YÜZDE 91’İ ERKEK
Boy daha önce çeşitli sağlık koşullarıyla ilişkilendirilmiş olsa da, bilim insanları bunun genlerinden mi yoksa diyet gibi diğer faktörlerin etkisinden mi kaynaklandığından emin değillerdi. Yeni çalışmanın yazarları şimdi, boyun yetişkinlerde birkaç yaygın durum için risk faktörü olabileceğini söylüyor, ancak bulgularını doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
Çalışmada araştırmacılar, yaklaşık 280 bin Amerikalıdan gelen verileri içeren VA Million Veteran Programı adlı bir genetik ve sağlık veritabanı kullandılar. Araştırmada, silahlı kuvvetlerin eski üyelerinden oluşan veri tabanı nedeniyle, katılımcıların yüzde 91’i erkekti. Bu, bulguların diğer gruplarda geçerli olmayabileceği anlamına gelebilir.
Bulgularını PLOS Genetics adlı akademik bir dergide yayımlayan bilim insanları uzun boylu olmanın ritim bozukluğu ve varis riski ile bağlantılı olduğunu söyleyen daha önceki araştırmaları doğruladılar. Genellikle daha uzun boylu insanlar, vücuttan daha fazla fiziksel mesafeye sahip oldukları için uzuvlarıyla ilgili sorunlar yaşayabiliyor.
Araştırmanın baş yazarı Doktor Sridharan Raghavan, toplamda uzun boylu olmakla bağlantılı 100-110 farklı sağlık durumu belirlediklerini söyledi. Raghavan, “Yetişkinlerde birçok yaygın durum için boyun, değiştirilemeyen bir risk faktörü olabileceği sonucuna vardık” dedi.
Uzun boyluların daha yüksek risk altında olduğu belirlenen bazı sağlık sorunları şöyle:
Kan pıhtılaşması
Derin ven trombozu
Kemik enfeksiyonu
Kalp ritim bozukluğu
Nasır
Sinir hasarı
Baş dönmesi
Beyin hücre hasarı
İltihaplanma
Ayak ve cilt ülseri
Ayak deformitesi
Varis
Bacak ağrısı
Tırnaklarda mantar enfeksiyonları
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***