Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararda Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığı’na Akın Gürlek atandı.
HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a örgüt propagandası suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası veren Gürlek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu ise sosyal medya paylaşımları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapisle cezalandırdı. Gazeteci Can Dündar’ı kaçak ilan ederek gayrimenkullerine el koyma kararı verdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’yı 2,5 yıl hapisle cezalandıran isim oldu.
DİAYDER DAVASINA DA BAKMIŞ
İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanlarını ‘terör örgütleriyle ilişkilendirerek’ özel teftiş başlatmasına dayanak olan Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) iddianamesi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Mahkemenin başkanı ise ‘tanıdık’ bir isim. HDP’li Demirtaş, Kaftancıoğlu, eski HDP’li vekil Sırrı Süreyya Önder ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlara hapis cezaları veren hakim Akın Gürlek’in başkanı olduğu İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, İBB’ye teftiş başlatılmasına neden olan DİAYDER davasına da baktığı ortaya çıktı.
Önce İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, ardından ise 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerini yürüten Akın Gürlek, muhaliflerle ilgili tartışma yaratacak hapis cezası kararlarına imza attı. Gürlek, Sözcü gazetesi yazarlarını “örgüte yardım” suçundan mahkûm eden mahkemenin başkanıydı.
KILIÇDAROĞLU: YENİ ZEKERİYA ÖZ’ÜMÜZ
Gazete Duvar’da yer alan habere göre Akın Gürlek’in en tartışmalı kararı ise Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu’na ilişkin verdiği hak ihlali kararını uygulamayarak AYM’ye direnmesiyle oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AYM kararına uymaması nedeniyle Akın Gürlek’i “Yeni Zekeriya Öz” olmakla suçladı. Gürlek bu ifadeleri nedeniyle Kılıçdaroğlu’na açtığı 75 bin TL’lik tazminat davasını da kaybetti.
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu’na ilişkin verdiği hak ihlali kararını yok sayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Akın Gürlek’i “birinci sınıf hakimliğe” terfi ettirdi.
Bu karar, HSK’nin “AYM’de ihlale neden olan terfi edemez” şeklindeki ilke kararıyla çelişti.
Hakimler ve Savcılar Kanunu’na göre “birinci sınıf olma”, bir hâkim ve savcının adli veya idari yargıda görev süresi boyunca gelebileceği en üst seviye.
AYM kararına direnmesine karşın terfi etmeyi başaran Gürlek’in, bu sayede birçok haktan yararlanmasının önü açılmıştı.
Gürlek’in birinci sınıf hâkim statüsü kazanmasıyla maaşının arttığı, ayrıca AYM ve Yargıtay üyesi olarak atanmasının önünün açıldığı yorumları yapılmıştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***