AKP hükümeti, 1 Haziran’a gelinmesine rağmen hububat alım fiyatlarını hâlâ açıklamadı. Buğday alım fiyatları geçen yıl 17 Mayıs’ta duyurulmuştu. Ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 2 bin 250 lira, makarnalık buğday alım fiyatı da ton başına 2 bin 450 lira olarak açıklanmıştı. Ancak şu anda yurt dışından tonu 6 bin liranın üzerinde fiyatla buğday ithal ediliyor. Yani yerli çiftçiye verilmeyen para, yabancı ülke çiftçisine gidiyor.
TBMM Tarım Komisyonu üyesinden buğday ithalatına tepki: TMO yurt dışındaki çiftçinin şubesi oldu
CHP Milletvekili Ayhan Barut, ‘Bölgemizde buğday hasadının başladığı günlerde TMO, buğdayın henüz taban fiyatını açıklamadı ve tonunu 430 dolardan 480 bin ton buğday ithal etti’ dedi.
Cumhuriyet’in haberine göre buğday hasadı başlarken, çiftçi, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fiyat açıklamadığı için buğdayı düşük rakamla vermek zorunda kalıyor. Şu anda piyasada arpanın tonu 6 bin-6 bin 500 lira, ekmeklik buğdayın tonu ortalama 7 bin, makarnalık buğdayın tonu da ortalama 7 bin 500 liradan satılıyor. TMO’nun istese bile bu düzeyde alım fiyatı açıklayamayacağı belirtiliyor. İktidarın açıklayacağı alım fiyatının en fazla tonda 5-6 bin lira olması bekleniyor. Bu da şu andaki piyasa fiyatının da çiftçinin beklentisinin de çok altında kalacağı ifade ediliyor. İktidarın alım fiyatını açıklamak için, “İç Anadolu’da da hasadın başlaması ve arz fazlalığıyla piyasada fiyatların düşmesi, sonrasında açıklama yapma” stratejisi izlediğine dikkat çekiliyor.
İnkar edilen buğday ithalatının belgeleri paylaşıldı: Hastalık çıkınca ülkeye sokulmamış
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Hindistan’dan buğday ithal edildiğine dair haberleri yalanlamıştı. Tarım yazarı Ali Ekber, 50 bin tonluk buğday ithalatının belgesini paylaştı.
‘BUĞDAYDA AÇIKLANACAK YÜKSEK FİYAT, ENFLASYONU DAHA DA ARTIRIR’
İktidar çevrelerinde, “Piyasada zaten fiyatlar yüksek. Biraz bekleyelim. Buğday fiyatları artan hasatla birlikte biraz düşsün. Şu anda biz hangi fiyatı açıklasak zaten piyasa fiyatının altında kalacak. TMO’nun açıkladığı müdahale fiyatıdır. Şu anda piyasa fiyatlarına müdahale etmeyi gerektirecek bir durum yok. Zaten fiyatlar yüksek. Ayrıca buğdayda açıklanacak yüksek fiyat, enflasyonu daha da artırır” anlayışının olduğu öğrenildi. Buna karşın üretici artan mazot ve gübre fiyatları nedeniyle bu yıl ekmeklik buğdayda ton başına en az 8 bin lira fiyat bekliyor. 9-10 bin lira olması gerektiğini vurgulayanlar da var.
TMO’NUN ZARARI HAZİNE’NİN SIRTINDA
TMO’nun bu fiyatları verebilmesinin ise mümkün olmadığı dile getiriliyor. Şu anda TMO piyasaya (işletmecilere, yemcilere, fırınlara) tonu ortalama 3 bin 500 liradan buğday veriyor. Böylece ekmek, yem fiyatlarının daha da artması engellenmeye çalışılıyor. TMO’nun ithal ettiği depolarındaki buğdayı piyasaya 3 bin 500 liradan sattığı bir ortamda, alım fiyatını 7-8 bin lira olarak açıklayamayacağı belirtiliyor. TMO zararına satış yaparken piyasada başta ekmek olmaz üzere fiyatların artmaması için aradaki fark da Hazine tarafından karşılanıyor. Tüm bu gelişmelere karşın iktidarın fiyatı açıklamak konusunda daha fazla bekleyemeyeceği, önümüzdeki bir hafta içerisinde bu konuda bir fiyat duyurusu yapabileceği öğrenildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***