Dünyada çatışmalar ve doğal felaketler yüzünden ülke içinden yerinden edilenlerin sayısı geçen yıl 60 milyona ulaştı.
Ülke İçinde Yerinden Edilenleri İzleme Merkezi (IDMC) ile Norveç Mülteciler Konseyi (NRC) tarafından ortak hazırlanan rapor, geçen yıl yaklaşık yarısı 18 yaş altında olmak üzere 59,1 milyon kişinin ülke içinde evlerini terk etmek zorunda kaldığını ortaya koydu.
Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna’yı işgali yüzünden ülke içinde evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının 2022 yılı sonu itibarıyla rekor kırması bekleniyor.
IDMC Direktörü Alexandra Bilak, BM rakamlarına göre Ukrayna’nın işgali yüzünden 8 milyon kişinin bu ülkede evini terk etmek zorunda kaldığını hatırlatarak, “Ukrayna’daki savaş yüzünden 2022 yılı için tablo çok daha karanlık olacak gibi gözüküyor.” dedi.
NRC Genel Sekreteri Jan Egeland ise, “dünyadaki durum hiç bu kadar kötü olmamıştı.” diyerek karamsarlığını dile getirdi.
Raporda göre, geçen yıl ülke içinde evlerini en fazla terk edenler, Sahra-altı Afrika’sı bölgesinde yaşayanlar oldu.
Ciddi bir kuraklık yaşayan ve iç çatışmalara sahne olan Etiyopya’da 5 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan, 2021 yılı şubat ayında yaşanan darbenin yaşandığı Myanmar, iç savaş ve çatışmaların sürdüğü Libya, Irak ve Suriye yine yerinden edilmiş kişilerin en fazla olduğu ülkeler içinde yer aldı.
2021 yılı sonu itibarıyla 6,7 milyon kişinin terk etmek zorunda Suriye, bu alanda yine rekoru elinde tutuyor.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 5,3 milyon, Afganistan ve Yemen’de ise yine 4 milyonun üzerinde kişinin ülke içinde yerinden edildiği tahmin ediliyor.
Rapora göre, sadece doğal felaketler yüzünden geçen yıl ülke içinde yerinden edilenlerin sayısı 23,7 milyona ulaştı.
Rapora göre, Çin, Filipinler ve Hindistan’da yerlerinden edilenlerin yüzde 70’i doğal felaketler yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***