Avustralyalı şair Theodor Kramer adına verilen “Sürgün ve Direniş Edebiyat” ödülü, bu sene Kürt yazar ve şair Meral Şimşek değer görüldü.
Theodor Kramer Derneği tarafından verilen ödülü Şimşek, Avustralyalı yazar Gerhard Fritz Oberschlick ile paylaştı.
Kramer adına verilen edebiyat ödülü, “sürgün” ve “direniş gösteren” yazar ve şairlere veriliyor.
Ödül, Theodor Kramer’in doğum günü olan 9 Eylül’de Niederhollabrunn şehrinde yapılacak bir törenle verilecek. Yargılandığı davalardan dolayı bir süre yurtdışı yasağı bulunan Şimşek, yasağın kalkmasına rağmen henüz pasaportunu alabilmiş değil. Törenin gerçekleşeceği tarihe kadar pasaportunu alabilirse, Şimşek törene katılacak.
Ödülün kendisi için hem onure edici hem de hüzün verici olduğunu dile getiren Meral Şimşek, bianet’ten Ferid Demirel‘e şunları söyledi:
‘HEM ONORE EDİCİ HEM DE BİR O KADAR HÜZÜNLÜ’
“Ödül tek başına çok kıymetliyken bir de bu ödülü Gerhard Fritz Oberschlick ile paylaşmaktan onur duydum. Buna değer görülmek hem çok fazla onore edici hem de bir o kadar hüzünlü aslında. Hüzün neden bulaşır ki bir ödüle diye soranlar olabilir. Halk olarak sürekli ölüm, kıyım ve zulümle karşı karşıya kalıp ardından da bir Kürt olarak ilk kez bir ödülü alma şansına sahip olunca evet hüzün bulaşıyor.
“Edebiyat alanında özellikle de Kürtçe yazanlar arasında hakettikleri yere gelemeyen onca yazar var ki bu ödüle değer görülmem bu noktada hüzün ekliyor elbette. Ancak onore eden noktasına gelirsek dünyaya biz Kürtlerin kalem gücünü ve direnişini bir kez daha göstermiş olduk.
“Şimdilik Türkçe yazıyor olsam da nihayetinde yazdıklarımın çeşitli dillerdeki çevirileri gitmiş oldu seçici kurulun önüne yani Türkçe değerlendirilmiş olmadım aslında. Çünkü benim yazdıklarım Türkçe olsa da Kürdün hakikatine dair. Kaldı ki elbette salt edebi diliniz değil, direnişiniz de ödüle değer görülmüş oluyor. Bu direniş sadece benim değil özelde Kürt kadınının genelde de Kürdün direnişi. Elbette bir yazar/ şair olarak tüm bunların toplamında kendimle gurur duyuyorum ve edebiyata dair sorumluluğumun da arttığının bilincine varıyorum.”
MERAL ŞİMŞEK KİMDİR?
Yazar, şair. 1980’de Diyarbakır’da doğdu. Çeşitli dergi ve yayınevlerinde editoryal çalışmalarının yanı sıra, şarkı sözü yazarlığı ve besteler de yaptı.
Birçok yarışmada şiir ve öykü jüriliği yapan Meral Şimşek’in yazıları ve şiirleri birçok dile çevrildi. Kürt PEN, Kürt Edebiyatçılar Derneği ve Mezopotamya Yazarlar Derneği üyesi. Nar Lekesi (Roman), Mülteci Düşler (Şiir), İncir Karası (Şiir), Ateşe Bulut Yağdıran (Şiir), Arzela (Öykü) kitapları yayınlanan Meral, aynı zamanda farklı tarihlerde Irak’ta Deniz Fırat Şiir Ödülü, Türkiye’de Bin Çiçekli Bahçe Yaşar Kemal Şiir Ödülü, Altın Toprak Ödülleri’nden Diyarbakır’ın En İyi Yazarı, Almanya’da AABF Öykü, UNESCO AABF/KSK Hacı Bektaş-i Veli Mektup Ödülü, Dersim Gemeinde e V.Köln Dersim Tertelesi Öykü Ödülü, İngiltere’de Comma Press Öykü Seçkisi, gibi birçok edebiyat ödülüne layık görüldü.
THEODOR KRAMER KİMDİR?
Theodor Kramer 1 Ocak 1897’de doğdu. Babası , Aşağı Avusturya’nın Weinviertel bölgesindeki Niederhollabrunn’un köy doktoruydu . Orta öğrenimini matura sınavı ile tamamladıktan sonra savaşın sonuna kadar Avusturya ordusunda subay olarak görev yaptı. Savaştan sonra, Germen filolojisi ve hükümet çalışmaları okumaya başladı, ancak üniversite eğitimini memur olarak ve daha sonra bir kitap satıcısı olarak çalışmak için kısıtladı. 1931’den itibaren hayatını yazarak kazandı.
Nazi Almanyası ile Anschluss’tan sonra, bir Yahudi ve Sosyal Demokrat olan Kramer’in çalışması yasaklandı. 1939’da her şeye rağmen önce karısı, sonra kendisi için Birleşik Krallık’a göç etmeyi başardı. 1940’tan 1941’e kadar hapsedildi . 1943’te Guildford’da bir üniversite kütüphanecisi olarak çalışmaya başladı. 1946’da İngiliz vatandaşlığı aldı ve 1957’ye kadar aynı işte kaldı . Zulüm gören yazarlar derneği olan Avusturya PEN kulübünün yönetim kurulundaydı . Elias Canetti , Erich Fried ve Hilde Spiel gibi kulübün diğer üyeleriyle yakın temas halindeydi.. 1950’lerde yavaş yavaş sosyal temastan çekildi ve sağlığı bozuldu. 1957’de Viyana’ya geri çağrıldı ve burada fahri emekli maaşı aldı. 3 Nisan 1958’de Viyana’da öldü ve Viyana Merkez Mezarlığı’na gömüldü.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***