Gaziosmanpaşa’da kalabalık bir grup kavgasına karıştığı için polisler Yılmaz Uzun’u darp etti. Uzun’un iddiasına göre karakolda saatlerce işkenceye maruz kaldı, beyin kanaması şüphesiyle Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Uzun, bilinci yerine geldikten sonra kendisine işkence yapan polisler hakkında Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’nda suç duyurusunda bulundu. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da yaşananları Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.
‘EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NDE BASKI ALTINDA İFADE VERDİM’
Duvar’da yer alan habere göre İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesinde sivil polisler, kalabalık bir grubun kavgasına müdahale etti. Müdahale sırasında sivil giyimli kişilerin polis olduğunu fark etmeyen Yılmaz Uzun, iddiaya göre polislere de küfür etti. Küfürler üzerine polis, Uzun’a biber gazı sıktı, elini ters kelepçeleyerek yere yatırdı. Olaylar sakinleşince mahalleden 3 kişi gözaltına alınarak Karayolları Mahallesi’nde bulunan polis merkezine götürüldü. Karakoldaki işkence sonrası beyin kanaması şüphesiyle Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Uzun, bilinci yerine geldikten sonra Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’nda suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine savcılık olaya ismi karışan 3 polis memuru hakkında, ‘kamu görevlisinin sahibi bulunduğu nüfuzu kötüye kullanılması suretiyle kasten yaralama’ suçundan iddianame hazırladı. İşkenceyi gören tanıklardan biri de karakoldaki ifadesini mahkemede değiştirdi. Tanık K.B., “Emniyet Müdürlüğü’nde baskı altında ifade verdim. Beni kameraların göremeyeceği mutfak bölümüne aldılar. Burada tehdit edildim. Bana nasıl şekilde ifade vermem gerektiğini söylediler. ‘Bu iş sende kalır’ dediler” ifadelerini kullandı.
‘BEYİN KANAMASI GEÇİRMİŞİM’
Yılmaz Uzun, mahkemede verdiği ifadede karakolda yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Karakolda beni sandalyeye bağladılar. İki saate yakın dövdüler. Yerlere kanım akıyordu. Dayak ne kadar sürdü gerisini hatırlamıyorum. Bilincimi kaybettim. Daha sonra beni hastaneye götürdüler. 5 gün sonra hastaneden çıktım. Beyin kanaması geçirmişim. Bir süre sonra polislerin komiseri yanıma geldi. Dükkanımdaki kamera kayıtlarının şifrelerini istedi. Ben de kendisine savcılık şifreleri isterse vereceğimi söyledim. Ayrıca hastaneden çıktığımda dükkânımın yağmalandığını ve dükkânımdaki 6 bin liranın da çalındığını öğrendim.”
MAHKEME KAMERA KAYITLARINI İSTEDİ
Gaziosmanpaşa 18. Asliye Ceza Mahkemesi, Uzun’un olay sonrası vücudunda kalıcı izler bırakılıp bırakılmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’ndan rapor istedi. Ayrıca mahkeme, Gaziosmanpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü ek hizmet binasında bulunan asayiş şube merkezinden olay gününe ait kamera kayıtlarını talep etti.
GERGERLİOĞLU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da yaşananları Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi verdi. Gergerlioğlu, Soylu’ya şu soruları sordu:
-İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesinde Yılmaz Uzun isimli yurttaşın işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddiası doğru mudur?
-Eğer bu iddia doğruysa işkence ve kötü muamelede bulunan personeller hakkında soruşturma açılmış mıdır? Eğer soruşturma açılmışsa akıbeti ne durumdadır?
-Son 5 yıl içerisinde hakkında işkence ve kötü muamele iddiasıyla soruşturma açılan personel sayısı kaçtır?”
Ayrıca Gergerlioğlu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na da olayın araştırılıp incelenmesi için başvuruda bulundu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***