Merkez Bankası’nın bankalara telefon talimat yağdırdığına dair iddialar ekonomi dünyasının başucu gazetesi Financial Times’ta haber oldu.
İngiliz Financial Times gazetesi, döviz kurlarındaki yükselişin önüne geçmek için Türkiye’de yetkililerin bankalar üzerindeki baskıyı artırdığına dair çarpıcı bir haber yayımladı.
Gazetenin Türkiye muhabiri Laura Pitel imzasıyla yayımlanan, “TL değer kaybederken Türkiye bankalar üzerindeki baskıyı artırdı” başlıklı haberde, bankaların Ankara’dan telefonla arandığı ve şirketlere döviz satışlarını sınırlamalarının istendiği belirtildi.
1 MİLYON DOLARLIK ALIMLAR BİLE İNCELENİYOR
FT’ye mülakat veren bankacılar, Merkez Bankası’nın (TCMB) artan müdahaleleriyle karşı karşıya olduklarını, yetkililerin 1 milyon dolarlık kurumsal döviz işlemlerini bile incelediklerini kaydetti.
Merkez Bankası’ndan gelen telefonlarda “Alıcı kim?” sorusuna muhatap olduklarını belirten aynı bankacılar, “Bazı müşterilerin döviz alım taleplerini reddediyoruz. Özellikle 5 milyon dolar üstü alım talepleri geri çevriliyor.” dedi.
Türkiye’de bankaların Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baskısı altında bulunduğu belirtilen haberde bankacıların şu ifadeleri yer aldı: “Büyük döviz alımları için TCMB’den önceden onay almaktan başka bir seçeneğimiz yok.”
ŞİRKETLER GELİŞMELERDEN ENDİŞELİ
Haberde, “Türkiye makamları son yıllarda bankaların ve şirketlerin işleyişine defalarca müdahale ederken, başka bir bankacı müdahalenin ‘yoğunlaştığını’ ve ‘daha yakından incelemeye alındıklarını’ söyledi.” ifadeleri yer aldı.
Bankacılık sektörüyle yakın bağlantıları olan bir kişi, müdahalelerin iş dünyasında endişeye yol açtığını dile getirirken, “Bu durum, şirketler arasında, ihtiyaç duydukları kadar döviz alamayacakları konusunda endişelere yol açıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
MERKEZ’DEKİLER DE ÇÖZÜM OLMADIĞINI BİLİYOR
Şirketlerin yurt dışından satın aldıkları ham maddelerin ödemeleri ya da dış borç çevrimi gibi bir dizi sebeple dolar ya da euroya ihtiyaç duyduğuna işaret edilen haberde, “Ancak Türkiye makamları, bazı firmaların liraya karşı spekülasyon yaptığına dair endişelerini dile getiriyor.” denildi.
Bir bankacı, yetkililerin taleplerinde “saygılı” olduğunu belirterek, “Merkez Bankası’ndakiler bunun kalıcı bir çözüm olmayacağını biliyorlar.” dedi.
FT’nin haberinde dört aylık göreli istikrarın ardından TL’nin son bir haftada yüzde 4’e yakın değer kaybettiği, 15 TL’lik sembolik eşiğin hafta başında aşıldığı belirtildi.
Merkez Bankası, gazeteye yorum yapmaktan kaçındı.
KAYNAK: KRONOS
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***