Türkiye gıda fiyatlarında dünya ortalamasını 3’e katlamışken, destek paketi yine tarıma değil inşaata açıldı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Bu, beton ekonomisinin tercih edildiğini kanıtlıyor” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü raporuna göre nisan ayında küresel gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 29.8. TÜİK’in resmi verilerine göre ise Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 89.1. Yani Türkiye küresel gıda fiyat artışını 3’e katlamış durumda.
Buna rağmen tarımın yerine inşat sektörünün desteklenmemesine tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez “Türkiye’de tarım sektörü kanunen milli hasılanın yüzde 1’inden daha az desteklenemez. Buna göre 79 milyar TL tarıma destek verilmesi gerekirken hükümetin tarıma verdiği destek sadece 29 milyar TL. Üstelik bu enflasyon ortamında bu geçen yılın desteği. Bugün 192 milyarı bankalara, 13 milyarı tarım krediye, 50 milyar lirası da piyasalara olmak üzere çiftçinin 255 milyar TL borcu var ve bu borcun büyük bölümü kısa vadeli” dedi.
Ekonomistler ‘konut müjdesinin’ arka planını anlattı: ‘Açız’ diyene ‘beton yiyin’ yanıtı
Ekonomist Dr. Artunç Kocabalkan AKP hükümetinin son hamlesini ‘Amaç inşaat sektörünü hareketlendirmek. Zengin ev alacak, faturasını enflasyon olarak fakirler ödeyecek’ diye anlattı.
ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ
Sözcü’nün haberine göre çiftçinin SGK primini ödeyemediğini ve kayıtlı çiftçi sayısının 495 bine kadar düştüğünü belirten Suiçmez “Bu ortamda gıda fiyatları artışa devam edecek diye raporlar açıklanırken yine inşaatçılara paket açıklanması, içinde bulunduğumuz durumun net bir tercih olduğunu ortaya koyuyor” diye belirtti.
‘RAFTA ÜRÜN OLSA DA VATABDAŞ ALAMIYORSAN BU KITLIKTIR’
ZMO Başkanı, çiftçiye kaynak yok denildiğini ancak Atatürk Havalimanı’nı millet bahçesi haline getirmek için 2.5 milyar dolar ayrıldığını da vurgulayarak şöyle devam etti:
“Tarımın bu şekilde desteksiz bırakılması çiftçinin tarladan daha da hızlı çekilmesine, üretimin azalmasına ve fiyatların daha da artmasına yol açacak. Rafta ürün olsa da eğer vatandaş bu ürünü alamıyorsa bu kıtlık demektir. Bu yapı sürdürülemez” dedi.
‘BU POLİTİKALARLA GIDA ENFLASYONUNDAKİ ARTIŞ SÜRECEK’
ZMO Başkanı Suiçmez, ayrıca bu politikalarla gıda enflasyonunda artışın durmayacağını söyledi.
Tüm girdi fiyatlarında fahiş artışlar yaşanırken resmi rakamlarda bu oranların düşük tutularak çiftçiye ödemelerin baskılandığını belirten ZMO Başkanı Suiçmez, “Çiftçi parasızlıktan tarlaya gübre atamıyor, rekolte bu yıl tahmin edilenin de altında kalacak” dedi.
Çiftçilere doğrudan mazot desteği, mazotta ÖTV’nin kaldırılması, yem- gübre desteği gibi desteklerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Suiçmez, “Ayrıca bu desteklerin zamanında ödenmesi çok önemli” vurgusunu yaptı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***