İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rus birliklerin Ukrayna’nın tamamından çekilmesi gerektiğini söyledi. Truss, Ukrayna’da zaferin Batı için artık “stratejik zorunluluk” olduğunu söyledi.
Truss, Batılı müttefiklerin Ukrayna’ya verdiği desteği ciddi şekilde artırması gerektiğini belirtti, “Rusya’nın Ukrayna’nın tamamından çekilmesi için hızlı bir şekilde ilerlememiz gerekiyor. Ukrayna’nın geleceği söz konusu. Batı bu konuda kayıtsız kalamaz” dedi.
İngiltere böylece 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başlayan Rusya’nın, sadece işgal ettiği bölgelerden değil, 8 yıl önce ilhak ettiği Kırım’dan ve bir bölümünü ele geçirdiği Donbas’tan da çekilmesi gerektiğini kayda geçirmiş oldu.
Truss’ın Çarşamba akşamı yaptığı konuşmadaki temel mesajlardan biri de, ileride Ukrayna ve Rusya arasında müzakerelerin yapılması durumunda Ukrayna’nın olabildiğince güçlü bir pozisyonda olmasını sağlamaktı.
BBC Diplomasi Muhabiri James Landale, Batılı ülkelerinin hepsinin Truss ile aynı görüşleri paylaşmadığını, bazı Fransız ve Alman yetkililerin Rusya’ı kışkırtma endişesiyle daha temkinli bir tavır sergilediklerini aktardı.
Uzun vadeli yardım
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, konuşmasında ayrıca Batı’nın Ukrayna’ya “Uzun vadeli yardım sağlamaya ve desteğini artırmaya hazır olması gerektiğinin” altını çizdi.
Liz Truss, Batılı ülkelerin ekonomik avantajlarını kullanarak Rusya’yı Batı piyasalarından dışlaması gerektiğini belirtti, “Küresel ekonomiye katılmak için kurallara uymak gerekiyor” dedi.
Öte yandan Truss, Batı’nın Gürcistan ve Moldova gibi Rusya’nın tehdidiyle karşı karşıya olan diğer ülkelere de silah yardımı yapması gerektiğini söyledi, “İsveç ve Finlandiya NATO’ya katılma talebinde bulunurlarsa, bu ülkelerin bir an önce ittifaka dahil olmaları gerek” diye konuştu.
Truss ayrıca İngiltere’nin de savunma harcamalarını artırması gerektiğini, NATO’nun belirlediği gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde ikisi seviyesinin yetersiz olduğunu vurguladı.
Avrupa, Ukrayna’ya desteğini artırıyor
Ukrayna, Rusya’nın işgalinden bu yana Batılı ülkelerden, savaş uçağı ve tank gibi ağır silahlar da istiyor.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkesinin geçtiğimiz günlerde Ukrayna’ya tank gönderdiğini açıkladı.
Almanya ise 50’ye yakın uçaksavar gönderme taahhüdünde bulundu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin iUkrayna’ya müdahale eden ülkelere hızla yanıt verileceğini belirterek, “Gerekli tüm teçhizata sahibiz. Övünmekten ziyade doğrudan kullanırız” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise NATO’nun Ukrayna’ya silah vererek ülkesine karşı bir vekalet savaşı yürüttüğünü belirtti ve “Bu silahlar, Ukrayna’da özel harekat kapsamında hareket eden Rus ordusu için meşru bir hedef olacak. Savaş, savaş demektir” diye konuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***