İbrahim Kahveci’den Bakan Nebati’ye: Gemileri karadan yürütmek yerine ‘akıl yürütmek’ yeterli olabilir


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon yüzde 61,14 olurken, bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu yüzde 142.63’e ulaştığını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceki gün İstanbul Ticaret Odası (İTO) İş Dünyası Buluşması toplantısında yaptığı konuşmada, “Enflasyon üzerinde kararlı adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Savaşımız enflasyonla ilgili olacak. Önemli adımlarımızın enflasyon belası nedeniyle görülmemesini istemiyoruz. Kronik kötümserler felaket tellallığı yapsınlar. Gerekirse gemileri karadan yürütür yine de hedeflerimize ulaşmasını biliriz. Birlikte atacağımız kararlı adımlarla aşılmaz dedikleri sorunları aşacağız.” dedi.

“GEMİLERİ KARADAN YÜRÜTMEK YERİNE, AKIL YÜRÜTMEK YETERLİ”

Karar yazarı İbrahim Kahveci, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi bugünkü yazısında verileri kaynak göstererek eleştirdi.

“Bence gemileri karadan yürütmek yerine ‘akıl yürütmek’ yeterli olabilir.” diyen İbrahim Kahveci, kredi rakamlarını şöyle sıraladı:

“BDDK verilerine göre bankaların toplam kredileri 5 trilyon 168 milyar lira. Bu kredilerin içinde en büyük kalem 1 trilyon 067 milyar lira ile işletme kredileri yer alıyor. İkinci ve üçüncü kredi kalemleri ise, 784 milyar lira ile tüketici kredileri ve 709 milyar lira ile taksitli ticari krediler yer alıyor.

Merkez Bankası geçen haftanın son günü aldığı karar ile artık kredilerden de karşılık almaya başlayacağını ilan etti.

Açıklamaya göre işletme kredileri kesilmek isteniyor: Yatırımlar sürsün ama işletme kredileri ile şirketler rahat işlem yapmasın.

Şimdi düşünelim:

Bankalar geçen yılın toplamında bütün ama bütün kredilerden “toplam faiz+(kar payı)” gelirleri 641,5 milyar TL oldu. (TL kredi faizleri ise 532,5 milyar TL)

Buradan yatırım kredilerine gidebilecek faiz gider olsa olsa 50-100 milyar lira arası bir şey olur.”

ekonomi rahatlasın isteniyorsa bunun yolu tüm ülkeyi yakmaktan geçmiyordu

“EKONOMİ RAHATLASIN İSTENİYORSA BUNUN YOLU TÜM ÜLKEYİ YAKMAKTAN GEÇMİYORDU”

Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin dış borçlarının açıklandığını ve rakamın 441 milyar 064 milyon dolar olduğunu hatırlatan Kahveci, 2021 yılının Eylül ayında faiz indirimi başlamadan önce doların 8 lira 20 kuruş olduğunu belirterek, “Ama kur artışı sonucu bugün ne ediyor? 14,77*451.064= 6 trilyon 515 milyar TL. Sadece ve sadece dış borcun kur zararı 2,9 trilyon lira.” ifadeleriyle kurun artışının maliyetini aktardı. 

AKP iktidarının ekonomi yönetiminee eleştirilerini sürdüren İbrahim Kahveci, “Bu rakamları politikaya ilk geçtikleri günlerden beri veriyorum. Yatırım-üretim kredisi ucuzlasın ve ekonomi rahatlasın isteniyorsa bunun yolu tüm ülkeyi yakmaktan geçmiyordu. Kredi tahsisi ile bu alanlara verilen kredilere kamu desteği veya diğer kredilerden alınacak pay desteği ile sağlanırdı. Altı üstü ormandan 1 ağaç almaya kalkıyoruz ve ormanı yakıyoruz. Sonra da gerekirse gemileri karadan yüzdürürüz diyoruz. İyi ama bunlara hiç ama hiç gerek yoktu. Biz bu işi çok rahat kırmadan dökmeden halledebilirdik. Neden ormanı yaktık ki?” değerlendirmesinde bulundu.

İBRAHİM KAHVECİ’NİN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Next Post

Son Haberler

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com