Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelerin Ukrayna’yı işgali yüzünden aldığı yaptırım kararları uyarınca şu ana kadar Rusya ve Belarus vatandaşlarına ait en az 29,5 milyar Euro’luk varlığın dondurulduğunu açıkladı.
Açıklamaya göre, şu ana kadar dondurulan mal varlıkları arasında lüks yatlar, helikopterler, taşınmazlar ile 6,7 milyar Euro değerindeki sanat eserleri de bulunuyor.
Bu rakamların geçici olduğu kaydedilen yazılı açıklamada, üye ülkelerde dondurulan Rus varlıklarının envanteriyle ilgili incelemenin sürdüğü bildirildi.
AB Komisyonu daha önce, üye ülkelerin dondurdukları Rus varlıklarının envanterini kendisiyle paylaşmasını talep etmişti. Açıklamada, üye ülkelerini şu ana kadar yarısından fazlasını bu bilgiyi paylaştığı aktarıldı.
AB 5. Yaptırım paketini kabul etti
Bu arada AB, Rusya’ya karşı kömür ve diğer katı fosil yakıtların satın alınması, ithal edilmesi veya AB’ye ulaştırılmasını içeren 5. yaptırım paketini kabul etti.
AB Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, son yaptırımların Rus silahlı kuvvetlerinin Buça’da ve Rus işgali altındaki diğer yerlerde işlediği vahşetlerin ardından kabul edildiği bildirildi.
Buna göre, Ağustos 2022’den itibaren yılda 8 milyar Euro değerindeki Rusya menşeli veya Rusya’dan ihraç edilen kömür ve diğer katı fosil yakıtların satın alınması, ithal edilmesi veya AB’ye aktarılmasının yasaklanması kararlaştırıldı.
Tarım ve gıda ürünleri, insani yardım ve enerji için istisnalar sağlanarak, Rusya bayrağı altında kayıtlı gemilere AB limanlarına erişim sağlama yasağı getirildi.
Transit de dahil olmak üzere herhangi bir Rus ve Belaruslu kara yolu taşımacılığı teşebbüsünün AB içinde kara yoluyla mal taşıması engellendi, tıbbi malzemeler, tarım ve gıda ürünleri gibi bir dizi ürün ve insani amaçlarla kara yolu taşımacılığı için istisnalar sağlanacak.
Jet yakıtı, “kuantum bilgisayarlar” ve gelişmiş yarı iletkenler, ileri teknoloji elektronikler, yazılımlar, hassas makineler ve ulaşım ekipmanları gibi diğer malları hedef alan ihracat yasakları ve ahşap, çimento, gübre, deniz ürünleri ve likör gibi ürünlerde yeni ithalat yasakları kararlaştırıldı.
Mutabık kalınan ihracat yasakları 10 milyar Euro’ya, ithalat yasakları 5,5 milyar Euro’ya tekabül edecek.
Mevcut yaptırımları güçlendirmeyi ve yasal boşlukları kapatmayı amaçlayan bir dizi ekonomik önlem de alındı. Bunlar; Rus şirketlerinin üye ülkelerdeki kamu ihalelerine katılımına ilişkin genel bir AB yasağı, Rus kamu kurumlarına yönelik tüm mali desteğin kesilmesi gibi unsurları içeriyor.
Halihazırda yaptırım uygulanmış kişilerin aile üyelerinin yanı sıra ürünleri veya teknolojileri savaşta rol oynayan şirketlere, kilit konumdaki oligarklara ve iş insanlarına, üst düzey Kremlin yetkililerine, dezenformasyon ve bilgi manipülasyonunun savunucularına, Kremlin’in Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığına ilişkin anlatısını sistematik olarak yayan şirketlere de yaptırım kararı alındı.
Rus bankacılık sektöründeki pazar payının yüzde 23’ünü temsil eden 4 önemli Rus bankasına tam işlem yasağı getirildi. Böylece bankaların SWIFT’den çıkarıldıktan sonra varlıklarının dondurulması ve böylece AB piyasalarından tamamen dışlanmaları hedeflendi.
Japonya 8 Rus yetkiliyi sınır dışı etme kararı aldı, kömür ithalatını yasakladı
Öte yandan Japon hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş sonrası, Rusya’dan kömür ithalini askıya aldı. Tokyo ayrıca, diplomatlar dahil, 8 Rus yetkiliyi sınır dışı etme kararı verdi.
Japonya Dışişleri Bakanlığı Basın Sekreteri Mori Ono Hikariko, hükümetin aldığı Rus vatandaşlarını sınır dışı etme kararını açıkladı.
Karara göre, Rusya’nın Tokyo Büyükelçiliği ve Ticaret Temsilciliğinde Rus diplomatlar dahil, 8 kişi sınır dışı edilecek.
Japonya ithal ettiği kömürün yüzde 11’ini Rusya’dan satın alıyordu
Japonya Başbakanı Fumio Kishida ise basına yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Ukrayna’da sivilleri öldürdüğünü ve uluslararası insani hukuka aykırı buldukları sivil nükleer tesisleri bombaladığını belirterek, “bunlar bizim için kabul edilemez savaş suçu teşkil ediyor” dedi.
Rusya’dan kömür ithaline yasak getireceklerini kaydeden Kishida, bunun yerine diğer seçeneklerin değerlendirileceğini ve Rusya’ya enerji alanında bağımlılığın azaltılması için gerekli tüm tedbirlerin alınacağını söyledi.
Japonya, daha önce yurt dışından aldığı kömürün yüzde 11’ini Rusya’dan ithal ediyordu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***