Temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta güçlük çeken geniş halk kesimleri, bu ihtiyaçlarını bankalardan yüksek faizle çekilen kredi ve kredi kartlarıyla karşılamaya çalışıyor.
Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre, bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı borcu martın son haftası itibarıyla takibe düşen kredilerle birlikte 1 trilyon 62 milyar liraya ulaştı. Bireysel kredilerin yaklaşık yüzde 45’ini ise ihtiyaç kredileri oluşturdu.
BANKALARA BORÇLAR İCRALIK OLDU
Son 10 yılda yurttaşın bankalara olan borcu yüzde 361 oranında artmış durumda. Bankalara olan borcunun 832 milyar lirası bireysel kredilerinden, 231 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Mart ayının son haftasında tüketici kredilerinde 5,7 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 6 milyar liralık artış yaşandı.
Vadesi geldiği halde ödenemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 148 milyon lira daha artarak toplam 28 milyar lira düzeyine çıktı.
3 MİLYON YENİ DOSYA
Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre yılbaşından bu yana icra ve iflas dairelerine toplam 2 milyon 657 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,4 oranında arttı. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı son bir yılda 1 milyon 674 bin adet artarak 1 Nisan itibarıyla 23 milyon 511 bine çıktı.
MARTTA 441 TEBLİGAT
Havva Gümüşkaya’nın Birgün gazetesinde yayınlanan haberine göre, icra dosyalarındaki artış muhtarlıklarda da tebligat yoğunluğuna neden oluyor. İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Fetihtepe Mahallesi’nin Muhtarı Melahat Kemaloğlu son dönemde gelen tebligat sayısında ciddi bir artış yaşandığını belirtti. Kemaloğlu, tebligatların muhtarlıkta biriktiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
‘VATANDAŞ, TEBLİGATLARI BİLE ALMIYOR’
“Önceleri aylık 110 civarı tebligat gelirken mart ayında 441’e çıktı. Pandemiden önce bu sayılar mümkün değil gelmezdi. Vatandaş bu tebligatları almıyor. Almak istemiyor. ‘Nasıl olsa icra, ödeyemeyeceğim’ diyor ve almıyor. Bazen 3 ay bazen 6 ay muhtarlıkta bekliyor bu tebligatlar.”
Serbest Görüş:
‘HERKES ÇOK MUTSUZ, GEÇİNEMİYORLAR’
Mahallesinde faturalarını ve kiralarını ödemekte zorlanan insanlar olduğunu da belirten Kemaloğlu, “Bazı yurttaşlar kiralarını ve faturalarını ödeyemiyor, muhtarlığa talepte bulunuyorlar. İnsanların yüzü hiç gülmüyor, herkes çok mutsuz. Geçinemiyorlar. Artık kızartma yapmaya bile korkar oldular çünkü yağ pahalı. Yaşayarak görüyorum, vatandaş geçinemiyor” şeklinde konuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***