Reuters, bugün (29 Mart) servise koyduğu bir kulis haberinde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa’da ortaya çıkan doğal gaz sorununa alternatif arayışlarında Türkiye-İsrail seçeneğinin kuvvetlendiğini yazdı.
Haberde, Ankara ile Tel Aviv arasında bu konuda perde arkasında görüşmeler yapıldığı ileri sürülüyor
Yıllar öncesine uzanan proje, İsrail’in denizaşırı en büyük doğal gaz sahası Leviathan’dan Türkiye’ye deniz altından boru hattı döşenmesi fikrine dayanıyor. Türkiye’ye ulaşacak gazın, ardından Rusya’dan uzaklaşmak isteyen komşu güney Avrupa ülkelerine gönderilmesi planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta gaz işbirliğinin “ikili ilişkiler için birlikte atılabilecek en önemli adımlardan biri” olduğunu söyledi ve gazetecilere, yıllardır devam eden boru hattı fikrini canlandırmak için İsrail’e üst düzey bakanlar göndermeye hazır olduğunu ifade etti.
Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili görüşmelerin İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un bu ayın başlarında Ankara’yı ziyaret etmesinden bu yana devam ettiğini ve önerilen rota ve katılımcı kuruluşlar hakkında önümüzdeki aylarda “somut kararların” alınabileceğini söyledi.
Amerikan Chevron ve İsrailli NewMed Energy ve Ratio Oil tarafından işletilen Leviathan, hali hazırda İsrail, Ürdün ve Mısır’a doğal gaz sağlıyor. Yıllık üretimin 12’den 21 milyar metreküpe çıkarılması ve bu miktarın Avrupa’ya ihraç edilmesi planlanıyor.
İsrail Enerji Bakanı Karine Elharrar geçen Pazar Ynet News’e verdiği demeçte, mali konular da dahil olmak üzere birçok hususun henüz masaya yatırılmadığını söyledi.
“(Projenin) Ekonomik olarak uygulanabilir bulunması gerekiyor” diyen bakan, şu anda bunun “kesinlik” kazanmadığının altını çizdi. (Euronews)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***