Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 26-28 Mart’ta Türkiye ve Romanya’da görülen deniz mayınlarının 2022 yılı başı itibarıyla Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne kayıtlı olmadığının tespit edildiğini bildirdi.
Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Rus askeri kuvvetlerinin, 2014 yılında Ukrayna’nın Sivastopol kentini geçici işgali sırasında ele geçirdiği deniz mayınlarını kullanarak, uluslararası ortaklar nezdinde Ukrayna’yı kasten kışkırtmaya ve itibarsızlaştırmaya çalıştığı savunuldu.
MSB: İğneada açıklarında mayın tespit edildi
Milli Savunma Bakanlığı’nca, Bulgaristan sınırına yakın İğneada açıklarında tespit edilen mayının emniyete alınarak, etkisiz hale getirilmesi için müdahaleye başlandığı açıklandı.
Açıklamada, Rusya’nın tüm Karadeniz’de, Azak’ın yanı sıra Kerç ve Karadeniz boğazlarında kasıtlı olarak deniz mayınlarını, her şeyden önce sivil nakliye ve denizdeki insan yaşamını tehdit eden fiili ayrım gözetmeyen ‘eylem silahlarına’ dönüştürdüğü belirtildi.
Ukrayna halkı, Odessa sahillerine mayın döşemeye başladı
Geçen hafta Rusya tarafından denizden yapılan bombardıman sebebiyle halk Odessa sahillerine mayın döşemeye başladı.
Ukrayna’ya karşı geniş çaplı savaş başlatan Rusya Deniz Kuvvetlerinin, sivil gemileri ele geçirip imha etmenin ve Ukrayna’yı denizden bombalamanın yanı sıra, deniz mayınlarını yeni bir “korsanlık yöntemi” olarak kullandığı iddia edilen açıklamada, sürüklenen mayınların kullanımı ve bunların öngörülemeyen sonuçlarının sorumluluğunun yalnızca Rusya Federasyonu ve donanmasına ait olduğu vurgulandı.
Mayın Odessa’dan İstanbul’a nasıl geldi?: Uzmanlardan ‘kazayla gelmiş olamaz’ açıklaması
Uzmanlar, İstanbul Boğazı’nda görülen mayınla ilgili ‘Bu kadar kısa sürede Boğaz’a ulaşması imkansız’ dedi, mayının taşınarak bırakılmış olabileceğini söyledi. ‘Savaş suçu’ olarak niteledi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***