Diyarbakır Barosu, Şanlıurfa’da polisin talim atış alanında cansız bedeni bulunan Muharrem Aksem’le ilgili açıklama yaptı. 16 yaşındaki bir çocuğun vücut bütünlüğünü bozacak ve yaşam hakkı ihlali yaratacak şekilde yapılan talimin bölgede görevli kolluk görevlilerinin pervasızlığını gösterdiği vurgulandı.
Aksem’in ön otopsi raporunda, vücudunda 12 metal parçası çıkarıldığı ve sağ elin olmadığı belirtilmişti.
Şanlıurfa’nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Micit (Çalışkan) Mahallesi’nde, 24 Mart’ta özel harekat polislerinin atış talimi yaptığı alanda ölü bulunan 16 yaşındaki Muharrem Aksem’in hazırlanan ön otopsi raporu, aile avukatlarına teslim edildi.
Aksem’den saat 16.00’dan sonra haber alamayan ve akşam eve gelmemesi üzerine aramaya koyulan ailesi, köye 1 kilometre uzaklıkta bulunan polislerin atış talimi yaptıkları alana 400 metre mesafedeki mera alanında yapılan aramalar sonucu, saat 22.00’de cansız bedeniyle karşılaştı.
Bu ölümler Kürt çocuklarının kaderi değil..
Ceylan Önkol’un katledildiği şekil de bu seferde Urfa’da 16 yaşındaki #MuharremAksem’in, kurşunlanmış cansız bedeni, özel harekat polislerinin atış talimi yaptığı yerde bulundu..
Cezasızlık politikası artık son bulsun, hesap verilsin! pic.twitter.com/Q9OwftLmHK
— Ayşe Sürücü (@AyseSurucuUrfa) March 27, 2022
VÜCUDUNDAN 12 METALİK CİSİM ÇIKARILDI
Aksem’in ölümüne dair hazırlanan ön otopsi raporuna göre; Aksem’in sağ elinin olmadığı, yüzünde ve vücudunda çok sayıda açık yara izi bulunduğu belirtildi. Rapora göre; Aksem’in vücudundan 12 adet farklı boyutlarda metalik cisim çıkarıldı.
Serbest Görüş:
Konuya ilişkin bir açıklama da Diyarbakır Barosu’ndan geldi. Yasal mevzuat kapsamında çocukların yaşama, gelişme ve korunma haklarının gereği devletler tarafından yerine getirilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, “Bu kapsamda çocukların her türlü tehlikeden korunmaları, sağlıklı bir çevrede yaşamaları ve kendilerini sağlıklı bir şekilde geliştirmeleri sağlanmalıdır” denildi.
4- Bu şekilde herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan yapılan talim, devletin cezasızlık pratiğinin ve bunun yarattığı meşruluk hissinin bir sonucudur.
— Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi (@dbcocukhaklari) March 27, 2022
‘CEZASIZLIK PRATİĞİNİN VE BUNUN YARATTIĞI MEŞRULUK HİSSİNİN BİR SONUCU’
“16 yaşındaki bir çocuğun vücut bütünlüğünü bozacak ve yaşam hakkı ihlali yaratacak şekilde yapılan talim ise bölgede görevli kolluk görevlilerinin pervasızlığını göstermektedir” denilen açıklama şöyle devam etti: “Bu şekilde herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan yapılan talim, devletin cezasızlık pratiğinin ve bunun yarattığı meşruluk hissinin bir sonucudur. Münferit olmayan bu olay neticesinde hayatını kaybeden M.A.’nın faillerinin ortaya çıkarılması için tüm ilgililer hakkında etkin bir soruşturma yürütülmesini talep ediyoruz.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***