Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bir grup gazeteciye Isparta’da yaşanan yaygın ve uzun süreli elektrik kesintilerine yönelik inceleme süreci ve perşembe günü EPDK’da kabul edilen Elektrik Dağıtım Sistemi Yönetmeliği ile ilgili bilgiler aktardı.
Isparta’da yaşanan kesintiler ile ilgili bugüne kadar hiç konuşmadıklarını hatırlatan Başkan Mustafa Yılmaz, “Ancak ilk günden itibaren süreci dikkatle takip ettik, sahada personelimiz de gerekli incelemeleri yaptı. Elbette bu hukuki bir süreç ve ilerlemeye devam ediyor” dedi.
AEDAŞ’IN TARİFE GELİRİNE CEZA
İncelemeler sonucunda elde edilen ilk veriler ışığında konuyla ilgili soruşturma açıldığını hatırlatan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Hizmet zaafına yönelik yeni tespitler oldukça ilgili bölgedeki şirkete yönelik yeni soruşturmalar gündeme gelecek. Soruşturma sonucuna göre mağdur vatandaşlara tazminat ve ilgili şirkete tarifeden kesinti uygulaması yapılacak” diye konuştu.
Yılmaz, yaygın ve uzun süreli elektrik kesintileriyle kamuoyu gündemine gelen Isparta vakasının Türkiye’nin başka hiçbir noktasında tekrarlanmasına izin veremeyeceklerini vurguladı. Yılmaz, “Hizmet zaafı olan, kaliteden taviz veren, olağanüstü koşullara yeterince hazırlık yapmayan şirketler bedelini ağır öder” dedi.
Perşembe günkü kurul toplantısında kabul edilen elektrik dağıtım sistemi yönetmeliği ile yeni Isparta vakalarının yaşanmasının engellenmesinin hedeflendiğini de vurgulayan Yılmaz, “Engelleyemeyen şirket olursa da çok ağır yaptırımlar ile karşılaşacağını şimdiden hatırlatmak isterim” ifadelerini kullandı.
Yeni düzenlemeye göre dağıtım şirketleri, elektriğin kaliteli, güvenli ve sürekli bir şekilde sunulabilmesi ve kullanıcı memnuniyetinin arttırılması amacıyla hazırlayacakları yıllık bakım planını tüm detayları ile EPDK’ya sunmak zorunda. Dağıtım şirketleri şebeke bakımının zamanı, içeriği ve bu amaçla kullanacakları malzemelerin listesini de içerecek bir Bakım Yönetim Sistemi kuracak.
ŞEBEKE SORUNLARUNA İHA’LARLA MÜDAHALE
Yılmaz, yeni yönetmelik kapsamında dağıtım şirketlerinin acil durum yönetim planları hazırlayacağını ve acil müdahale organizasyonunu kuracağını belirtti. Dağıtım şirketi bu kapsamda 7/24 hizmete hazır tam teşekküllü acil müdahale aracı bulunduracak. Yeterli sayıda personele de bu konuda gereken bütün eğitimleri verecek.
Dağıtım şirketlerinin acil durumlarda gerekli koordinasyonu sağlamak için kriz koordinasyon aracı temin edeceğini de belirten Yılmaz, “Ayrıca acil müdahale gerektiren durumlarda dağıtım şebekesinin arıza onarımı, bakımı, kontrolü ve izlenmesi için insansız hava aracı kullanılacak. Acil durumlarda kullanılmak üzere tüm il ve ilçeler için mobil jeneratörler de hazır bulundurulacak” diye konuştu.
ARIZA VE KESİNTİ SAYISI AZALTILACAK
EPDK’nın yeni düzenlemesine göre dağıtım şirketleri, şebeke bakımlarında; bakıma ilişkin iş emri ve araç takip kayıtlarını, bakımı yapılan dağıtım varlıklarını, kullanılan malzemeleri, bakım tutanaklarını ve yapılan bakımı belgeleyen video, fotoğraf ve benzeri doneleri Bakım Yönetim Sistemi’nde kayıt altına alacak. Düzenleme kapsamındaki uygulamalar sayesinde elektrik şebeke arızaları ile kesinti sayı, süre ve miktarında önemli iyileştirmeler sağlanması hedefleniyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***