Z kuşağı olarak adlandırılan 18-25 yaş arası Kürt gençlerin hayata bakışını belirlemek amacıyla yapılan bir araştırmada dikkat çekici sonuçlar çıktı.
Merkezi İstanbul’da bulunan Spectrum House isimli düşünce kuruluşu, Z kuşağı Kürtlere odaklanan bir araştırma yaptı.
Amerika’nın Sesi’nin aktardığı araştırma sonuçlarına göre, Z kuşağı Kürtler siyasete ilgisiz, Türkiye’de yaşamayı güvenli bulmuyorlar ve en büyük hayalleri yurt dışına gitmek.
Araştırma İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Van ve Şırnak’ta bin 21 genç ile görüşülerek yapıldı.
KÜRTÇE GAZETE OKUMUYORLAR
Gençlerin yüzde 86,1’i basılı gazete okumadığını belirtirken, büyük çoğunluğu Kürtçe gazeteleri tercih etmediğini ifade etti. Araştırmada, iktidara yakın gazetelerin takip edilme oranı yüzde 40 çıktı.
Araştırmaya katılanların sadece yüzde 5,4’ü hiç internet kullanmadığını söylerken, araştırmacılar, “Bu veri Z kuşağını kendilerinden önceki kuşaklardan ayıran en belirgin faktörlerden biri olarak karşımızda çıkmaktadır” yorumunu yaptı.
SADECE YÜZDE 20,8’İ HAYATINDAN MEMNUN
Araştırmanın ikinci bölümünde, gençlerin hayatlarından ne kadar memnun oldukları soruldu. Hayatından memnun olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 20,8 olarak çıktı.
Hayatından memnun olmayanların oranında Şırnak yüzde 70 ile ilk sırada yer aldı. Araştırma ekibi sonucu şu nedene bağladı: “Bu durumun sebebi, büyük oranda Kürt meselesinin karakteri ve onun bir sonucu olarak özellikle son 7 yılda yeniden ve yoğun bir şekilde yaşanan çatışma koşulları, Kürt şehirlerinin ve Kürt toplumunun denetim, kontrol ve gözetim altına alınması, gelir dağılımı ve sosyoekonomik göstergeler olarak yorumlanabilir.”
Katılımcıların dörtte üçü yaşadıkları şehirden memnun olmadığını ifade etti.
Şehirler açısından memnuniyetsizliğin en yüksek olduğu yer yüzde 58,8 ile Şırnak, en memnun olunan şehir ise İzmir oldu.
YÜZDE 63,2’Sİ TÜRKİYE’DE YAŞAMAYI GÜVENLİ BULMUYOR
Araştırmaya katılanlara “Türkiye’yi yaşamak için güvenli buluyor musunuz?” sorusu da yöneltildi.
Katılımcıların yüzde 63,2’si Türkiye’yi yaşamak için güvenli bulmadığını dile getirdi.
“Yurt dışında yaşamayı Türkiye’ye tercih eder misiniz?” şeklindeki soru üzerine Kürt gençlerin yüzde 64,8’i yurtdışında yaşamayı tercih ettiğini belirtti.
Bu oranın Kürtlerin yoğun yaşadığı illerde yüzde 57,4, Batı’da ise yüzde 66,8 olarak belirlendi.
Araştırmaya katılanların sadece yüzde 15’i Cumhurbaşkanlığı’na güvendiğini dile getirirken, güvensizlik ise yüzde 64 olarak ölçüldü. Katılanların yüzde 2’i ise “ne güvenirim, ne de güvenmem” cevabını verdi.
Kurumlara güvensizlikle ilgili en yüksek oran belediyelerde ortaya çıktı. Belediyelere güvenmeme oranı Diyarbakır’da yüzde 56,8, Şırnak’ta yüzde 57,1, Van’da yüzde 45,3 olarak belirlendi. Belediyelere güven oranı yüzde 42.8 ile en fazla İzmir’de ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne güven yüzde 18,9 olarak belirlenirken, yüzde 41 oranında “ne güvenirim, ne de güvenmem” cevabının verilmesi dikkat çekti.
YÜZDE 70’İ YURT DIŞINA GİTMEK İSTİYOR
“Gerçekleştirmek istediğiniz en büyük hayaliniz” sorusuna katılımcıların yüzde 70’e yakını “iyi bir kariyer” ve “yurtdışına gitmek” cevabını verdi. “Etnik, dini, siyasi, ekonomik ve ataerkil baskılardan uzak kalma” ise yüzde 10,4 oranında kaldı. Kürt gençlerinin güvensizlik nedenlerinde ise “işsizlik” ve “kişisel gelecek kaygısı” ilk sırada yer aldı.
Katılımcıların yüzde 47,1’i “toplumsal kutuplaşma”, yüzde 24,6’sı ise “savaş ve çatışmalar”dan endişeli olduklarını dile getirdi. Araştırmaya katılan genç kadınların ise yüzde 46,8’i “kadın cinayetleri “, yüzde 28,8’i ise “cinsel taciz” nedeniyle endişeli olduğunu belirtti.
Serbest Görüş:
DÖRTTE ÜÇÜ AYRIMCILIĞA UĞRADIĞINI SÖYLÜYOR
Araştırmaya katılan gençlerin dörtte üçüne yakını ayrımcılığa uğradığını ifade ederken, yüzde 61’i kimlik nedeniyle ayrımcılığa uğradığını söyledi. Araştırma sonuçlarına göre en fazla ayrımcılığa uğranan konuların başında yüzde 70,2 ile etnik kimlik, yüzde 30,6 ile dil geliyor.
Araştırmanın üçüncü bölümünde ise Kürt gençlerinin siyasete ilgisi ölçüldü. Katılımcıların sadece yüzde 19,3’u “ilgi duyarım” şeklinde cevap verdi. Katılımcıların yüzde 52,5’i ise ilgi duymadığını belirtti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***