ÖZEL HABER | TUNA YILDIZ
Rusya ile Ukrayna arasında başlayan gerginlik tüm dünyayı etkisi altına aldı. Rusya’nın Ukrayna’ya savaş ilan etmesinin ardından başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere onlarca ülke Rusya’ya karşı yaptırım kararı aldı. Bu ülkeye karşı ağır ekonomik yaptırımların yanı sıra diplomatik izolasyonla da Rusya kıskaca alındı. Tüm dünya Rusya’ya karşı hava sahasını kapatma kararı dahil onlarca kararın altına imza atarken, Türkiye tarafsız kalma yolunu tercih etti. Bunun gerekçesi olarak da hem Ukrayna hem de Rusya’yla olan bağlarını koparmak istememesini gösterdi.
İHA’LAR İÇİN ÖZEL GÖRÜŞME
Ancak Türkiye’nin ABD ve AB’nin yaptırım kararlarını desteklememesinin temelinde başka gerekçeler yatıyor. Türkiye’deki savunma kulislerden elde edilen bilgilere göre, bunun ana sebebini Türk yapımı İnsansız Hava Araçları (İHA) oluşturuyor. Türkiye son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimiyle Ukrayna yönetimi ile özel bir ilişki kurdu. Bu kapsamda bu ülkeye Akıncı TİHA, Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) ve Bayraktar TB-2 tipi insansız hava aracı satışı için özel anlaşmalar yapıldı. Yapılan protokoller neticesinde geçtiğimiz yıl ona yakın Bayraktar TB-2 Ukrayna Savunma Bakanlığı’na teslim edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’a ait olan şirketin İHA’larının yanı sıra, Ukrayna 2023 yılına kadar da Akıncı TİHA ve MİUS alımı noktasında da yazılı bir sözleşme imzaladı.
TÜRK İHA’LARINA MOTOR DARBESİ
Savunma kulislerinden alınan bilgilere göre, son resmi ziyaretlerde Türk yapımı SİHA ve İHA’ların motorlarının Ukrayna’nın en önemli motor üretim ve servis firması Antonov ve İvchenko-Progress şirketleri tarafından tedarik edilmesi noktasında anlaşmalar yapıldı. Antonov firması yapılan protokol kapsamında, 2021 yılından 2030 yılına kadar Akıncı TİHA için AI-450 Turboprop motoru ve MİUS için de AI-25 TLT Turbofan motoru tedarik etme taahhüdünde bulundu. Şirket, 2012 yılının sonuna doğru da gerekli motorları Türk şirketlerine teslim etti.
Ancak savaşın başlamasının ardından Rusya askerleri, Ukrayna’ya ait, özellikle savunma projesi üreten şirketleri hedef aldı. Başkent kulislerinden alınan bilgilere göre, Türk İHA, SİHA ve MİUS için motor üreten İvchenko-Progress ve Antonov firmaları da saldırıdan nasibini aldı. Motor üretim merkezleri ciddi zarar gördü. Bundan dolayı da Ukraynalı şirketler, verilen taahhütleri yerine getiremeyecek. Motor aksamlarının ithal edilmemesi de İHA ve SİHA üretimlerini olumsuz etkileyecek.
Kaynaklar önemli bir detayın da altını çiziyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda, Türkiye’ye motor sevkiyatını kesinlikle durduracağını belirtiyor. Bunun da hava araçlarının arıza yapması durumunda ciddi sorunları beraberinde getireceğini aktarıyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***