Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, “Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” verdi. Kanun teklifinin gerekçesinde, “Kamuoyunda ‘Nereden Buldun?’ olarak bilinen ve 2003 yılında AKP tarafından yürürlüğe girmesi engellenen kanun dönemin siyasal iklimi ve siyaset-sermaye-mafya-bürokrasi ilişkisinin ürettiği yolsuzluk ve yozlaşma atmosferinde haksız kazançların ve vergilendirilmeyen servetlerin önüne geçmeyi amaçlamıştır. Söz konusu kanun 4369 sayılı bu yasa 29 Temmuz 1998 tarih ve 23417 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Fakat bu kanun, uygulama safhasında ciddi sorunlar yaratmış ve yaşamıştır” denildi.
Önerge gerekçesinde, AKP’nin Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın 27 Mart 2002 tarihinde “Ekonomik barışın sağlanabilmesi, mükellefin az çok vergi verebilmesi ve sistem dışına çıkan kaynakların sisteme yeniden dahil olması için 2003’te devreye girecek olan Nereden Buldun Yasası’nın iptal edilmesi gerekmektedir. Bu yasanın bedelini bu ülke daha önce çok ağır ödedi. Bundan ders alınmadı mı? Hala ders almamaya devam ediyoruz” sözleriyle karşı çıktığı vurgulandı.
BÜROKRATLARIN SERVETLERİ ARAŞTIRILSIN
AKP’nin iktidarının ilk zamanlarında söz konusu yasanın uygulanmasını engelleme adımları atıldığı vurgulanan gerekçede, “Türkiye’de siyaset-sermaye-mafya-bürokrasi denklemleri tekrar konuşulmaya başlanmıştır. Siyasi iklim ve ilişki ağları benzerlikleri, geçmişte yaşananlara yakın sonuçlar üretmiştir. Bildirilmemiş ve vergisi ödenmemiş gelirlerin tespit edilmesi çok sayıda sebeple gereklidir. Bu sebeplerin bazıları şu şekildedir: Haksız kazançların önüne geçmek, vergi adaletini sağlamak, bürokrat ve siyasetçilerin yolsuzluklarını engellemek… Bu kapsamda, özellikle seçilmiş siyasetçiler ve üst düzey bürokratların servet artışlarını araştırmak demokratik ve şeffaf siyaset normlarının gereğidir. Kanun, bildirimi yapılmayan ve vergisi ödenmeyen gelirle ilgili Gelir Vergisi Kanununda düzenleme yaparak oransal şekilde vergilendirilmektedir. Böylece vergilendirilmemiş gelirin önüne geçerek hem vergide adalet sağlamayı hem de haksız kazancın önüne geçmeyi amaçlamaktadır” ifadeleri yer aldı.
Kanun teklifinin maddeleri şöyle:
“Madde 1: 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa 124 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
‘Ek madde 7- 125 – Bildirilmeyen ve vergisi ödenmeyen bir gelirle her türlü mülk edinildiği veya tasarruf edildiği tespit edilirse mal ve hakları safi irad olarak kabul edilir.
Birinci fıkrada safi irad olarak kabul edilen miktarın;
1. 250 bin Türk lirasına kadar olan kısımdan yüzde 15,
2. 250 bin Türk lirası ile 500.000 Türk Lirası arasındaki kısımdan yüzde 25,
3. 500 bin Türk lirası ile 1milyon Türk lirası arasındaki kısımdan yüzde 45,
4. 1milyon Türk lirası ile 5 milyon Türk lirası arasındaki kısımdan yüzde 70,
5. 5 milyon Türk lirası ve üzerinden yüzde 80, Oranlarında gelir vergisi tahsil edilir.”
Madde 2:193 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
‘Ek madde 8- (1) Bu Kanun kapsamında aşağıda ifade edilen kişiler her yılın son ayının son haftasında denetlenir ve denetim sonuçları Cumhurbaşkanlığı tarafından on günü geçmemek şartıyla internet sitesi üzerinden yayınlanır.
1. Cumhurbaşkanı,
2. Hükümette yer alan bakanlar,
3. Milletvekilleri,
4. Anayasa Mahkemesi Başkan ve Üyeleri,
5. Yargıtay Başsavcısı ve Daire Üyeleri,
6. Danıştay Başkanı,
7. Bakan Yardımcıları,
8. Kamu kurumlarındaki daire başkanları ve genel müdürler,
9. Siyasi Parti Eş Genel Başkanları.’
Madde 3- 193 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
‘Geçici madde 194- Bildirilmeyen ve vergisi ödenmeyen gelirler bakımından bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde herhangi bir vergi dairesine başvurulması halinde bu gelirlerden bir defaya mahsus olarak yüzde 10 vergi tahsil edilir.’”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***