Ankara Sincan 3 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 7 Ağustos 2021 tarihinde gardiyanların şiddetine maruz kalan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Sibel Akdeniz hakkında dava açıldı.
Jinnews’in haberine göre, Tuncel ve Akdeniz’i zor kullanarak, havalandırmadan içeri alan gardiyanlar C.D., G.B., D.A. ve R.S. hakkında “Görevi kötüye kullanma” ve “Basit yaralama” suçundan açılan soruşturmaya takipsizlik veren Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı Ceza ve İnfaz Kurumlarındaki Adli Olayları Soruşturma Bürosu, kadın tutuklular hakkında “Zincirleme şekilde kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret”, “Zincirleme şekilde birden fazla kişi ile birlikte örgütün korkutucu gücünden yararlanılarak tehdit” iddialarıyla iddianame hazırlayarak, Ankara Batı 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
9 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Gardiyanların ifadelerinin esas alınması sonucunda hazırlanan iddianamede, Tuncel ve Akdeniz hakkında “hakaret” iddiasıyla Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125/1 ile 125/3 a maddeleri gereğince 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası, “tehdit” iddiasıyla TCK’nın 106/1 maddesi gereğince 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve yine “örgüt adını kullanarak tehdit etme” iddiasıyla TCK’nın 106/2,c,d maddeleri kapsamında 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Buna göre, Tuncel ve Akdeniz’in toplam 2 yıl 9 aydan 9 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.
İddianamede, Tuncel hakkında 5237 Sayılı Kanun’un 58’nci maddesindeki tekerrür hükümlerinin uygulanmasına karar verildi.
DURUŞMA 24 MART’TA
İddianame, Ankara Batı 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Tuncel ve Akdeniz, kendilerini darp eden gardiyanları tehdit ettikleri iddiasıyla 24 Mart’ta hakim karşısına çıkacak.
NE OLMUŞTU?
Tutuklu siyasetçi Sebahat Tuncel ve Sibel Akdeniz, 7 Ağustos 2021’de Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne gitme talepleri karşılanmağı, devam eden baskı ve hak ihlallerine, siyasi kimliklerine yönelik gerçekleşen uygulamalara karşı bulundukları koğuşun havalandırmasında “Baskılar bizi yıldıramaz” şeklinde slogan attıkları için gardiyanlar C.D., G.B., D.A. ve R.S. tarafından zor kullanılarak içeri alınmış ve haklarında disiplin soruşturması açılmıştı. Gardiyanlar tarafından zor kullanılan tutuklular, araya hafta sonu girdiği ve resmi işlemler alınmadığı için 9 Ağustos’ta maruz kaldıkları şiddete ilişkin savcılığa şikayet dilekçesi vermişti. Buna karşı cezaevi idaresi, olaydan 6 gün sonra (13 Ağustos) idari soruşturma başlatmıştı.
GARDİYANLAR HAKKINDA TAKİPSİZLİK
Savcılığın 24 Ocak’taki kararında ise, gardiyanlar hakkında “zor kullanma yetkilerini aşmadıkları” gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verilmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***