HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK
Türk futbolunun en eski çınarı olan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’a nazaran sansasyonel transferlere imza atmadı. 1984-2000 arasında 16 yıl süren efsane Süleyman Seba döneminde Beşiktaş bir kolej takımına büründü. Seba’nın yönetim tarzı başarının anahtarı oldu. Seba’nın bırakmasıyla Beşiktaş, rakiplerine benzedi. Para muslukları sonuna kadar açıldı. Gelir-gider dengesinin bozulmasıyla gelirlerine el konuldu. Yıldırım Demirören sonrası iflasın eşiğine geldi. Bu sezon şampiyonlukta erken havlu atan siyah-beyazlılar, kötü yönetilmeye devam ediyor. Kadro dışı bıraktığı 4 oyuncunun kulübe maliyeti 41 milyon 850 bin Euro.
SEBA’NIN BÜTÇE PLANLAMASI
Süleyman Seba için “Hayatı Beşiktaş’tı” yorumu abartı olmaz. 1926’da doğan Seba, 1946-54 arasında Beşiktaş formasını giyen Süleyman Seba, İnönü Stadı’nda ilk golü atan isimdi. Sakatlığından dolayı 28 yaşında yeşil sahalardan koptu. Beşiktaş ile bağını ise hiç koparmadı. 1957 yılında kulüp üyesi oldu. 1963 yılında ise Beşiktaş yönetimine giren Süleyman Seba, 1984’de başkan olarak kulübüne hizmet vermeye başladı.
MİT’in İstanbul’da üst düzey yöneticilerinden biri olan Seba, devlet memurluğundan kulüp başkanlığına geçiş yaptı. 16 yıllık döneminde 5 lig şampiyonluğu gördü. Tam 8 kez ise ligi ikinci bitirdi. İngiliz teknik adam Gordon Milne 7 yıl görevde kaldı. Yine lig tarihimizin ilk ve tek namağlup şampiyonu oldu.
EN PAHALI TRANSFERLER SON YILLARINDA
Seba döneminde Beşiktaş’ın kadrosunda Metin, Ali Feyyaz, Rıza, Sergen gibi dönemlerinin yıldızları vardı. Transferde ince eleyip sık dokudu. Beyefendi kişiliğini transferde de gösterdi. Muğlaspor’dan aldığı kaleci Fevzi Ercan için kulüp başkanının kaldığı otele kadar gitmesi, transferi gerçekleştirdi. Döneminin en pahalı transferleri Ertuğrul Sağlam 2, Ayhan Akman 6,5 ve Ahmet Dursun 2,5 milyon Euro oldu. Ayhan ve Ahmet Dursun başkanlığının son iki yılında alınan isimlerdi. 16 yıllık başkanlık koltuğunu bırakırken kulübün borcu 6 milyon dolardı. Seba sonrası göreve gelen Serdar Bilgili 4 yıl sonra giderken 34, Yıldırım Demirören ise 8 yılın sonunda 260 milyon dolar borç bıraktı. Seba’nın 16 yılda inşa ettiği sistem kısa sürede işbilmez ve popülist başkanlarla yerle bir oldu.
BİLGİLİ’YLE BAŞLADI, DEMİRÖREN’LE ÇIĞ OLDU
Serdar Bilgili döneminde başlayan borçlanma devam eden başkanlar döneminde katlanarak arttı. Son verilere (kasım) göre Beşiktaş’ın borcu 4,5 milyar lira. Dolar ve Euro’nun her gün değer kazandığı bu günlerde borç katlanıyor. Ekim 2019’dan beri başkanlık koltuğunda oturan Ahmet Nur Çebi de selefleri gibi davranmaya devam ediyor. Kadro dışı bırakılan dört yabancının kulübe maliyeti yaklaşık 42 milyon Euro. Bu rakam Süper Lig’deki 15 takımın kadro değerinin üzerinde. Jeremain Lens, Adem Ljajic, Douglas ve Fabrice N’Sakala, kadro dışı kalıp, milyonları cebine koymaya devam eden isimler. Sezon sonu sözleşmesi bitecek olan bu oyuncular, günlerini düz koşu yaparak geçiriyor. Maliyette Adem Ljajic başı çekiyor. Bu oyuncuyu sırasıyla Lens, Douglas ve N’Sakala takip ediyor.
DOUGLAS: YILLIK 800 BİN EURO
Süper Lig’e kiralık olarak Sivasspor formasıyla merhaba diyen Douglas, yeniden Barcelona’ya döndü. Katalan ekibinin kadrosunda düşünmediği Douglas, 2019’da Beşiktaş’a imza attı. Siyah-beyazlılar 3 yıllık imza attırdığı Douglas’la yıllık 800 bin Euro’ya anlaşırken, 1,5 milyon Euro da imza parası ödedi. Toplam kulübe maliyeti 3,9 milyon Euro olan Brezilyalı, Süper Lig’de 5 maçta 274 dakika, Avrupa Ligi’nde de 2 maçta 180 dakika oynadı. 2 sezondur kadro dışı olan Douglas, Beşiktaş’ta oynadığı dakika başına toplamda 8 bin 590 Euro para kazandı.
ADEM LJAJİC: 3 MİLYON 250 BİN EURO
Roma, Inter ve Torino formalarıyla ortaya koyduğu futbolla dikkatleri üzerine çeken Adem Ljajic, 2018-19 sezonunda önce bir yıllığına Torino’dan kiralandı. Takip eden sezonda ise bonservisi alınıp, 3 yıllık imza attırıldı. Torino’ya kiralama bedeli 1,25 milyon, bonservisi için ise 6,5 milyon Euro ödendi. Kiralık forma giydiği ilk sezon 2 milyon 250 bin Euro kazanan Adem Ljajic, arkasından gelen 3 yıl boyunca yıllık 3 milyon 250 bin Euro aldı. Adem Ljajic, Beşiktaş’tan toplamda 12 milyon Euro’yu cebine koydu. Torino’ya da toplamda 7 milyon 750 bin Euro ödeme yapıldı. Ljajic’in, Beşiktaş’a toplam maliyeti böylece 19 milyon 750 bin Euro oldu. Bu sezon forma giymeyen Adem, geride kalan 3 sezonda 86 maçta oynayıp, 18 gol attı ve 26 asist yaptı. Adem Ljajic, Beşiktaş formasını toplamda 5,810 dakika giyerken, oynadığı dakika başına 2 bin 65 Euro para kazandı.
JEREMAİN LENS: 2 MİLYON EURO
Fenerbahçe’de 2016-17 sezonunda kiralık oynayan Jeremain Lens, Ada’ya tekrar Sunderland’a döndü. Ancak kısa süre sonra bir kez daha kiralık olarak Süper Lig yolunu tuttu. Bu kez takımı Beşiktaş’tı. Sunderland’e 1.5 milyon Euro kiralama ücreti, Lens ise 2 milyon 200 bin Euro garanti ücret ödendi. Ayrıca puan başına 4 bin Euro kazanan Hollandalı oyuncu, 71 puan toplanan sezonda 284 bin Euro kazanırken, 25 resmi maçın üzerinde forma giydiği için de ekstra 100 bin Euro elde etti. Temmuz 2018’de Lens’in bonservisi için Sunderland’a 4 milyon euro ödenip, 4 yıllık imza attırıldı. ilk yıl için 2 milyon 250 bin Euro, ikinci sezon için 2 milyon 300 bin Euro, geçtiğimiz sezon için 1 milyon 950 bin Euro ve bu sezon için de 1 milyon 800 bin Euro garanti ücret aldı. Hollandalı futbolcu siyah-beyazlı ekipten toplamda 10 milyon 884 bin Euro kazanırken, bonservis ve kiralama bedeliyle toplamda 16 milyon 473 bin Euro’luk bir maliyeti oldu.
N’SAKALA: 850 BİN EURO
Ağustos 2020’de bedelsiz olarak Alanyaspor’dan kadroya katılan Fabrice N’Sakala’ya yıllık 850 bin Euro’ya imza attırıldı. Bu sezon 4 maçta forma giydikten sonra kadro dışı kalan N’Sakala’nın kulübe maliyeti 1,7 milyon Euro. Sezon sonu Beşiktaş’a veda edecek 4 oyuncunun kulübe maliyeti tam 41 milyon 850 bin Euro. Süper Lig’de mücadele eden Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Başakşehir’in kadro değeri bu rakamın üzerinde kalırken, geriye kalan 15 takımın toplam kadro değeri, 4 kadro dışı oyuncunun maliyetinden daha az.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***