Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2021 yılının son altı ayını kapsayan 14’ncü IŞİD Raporu’nu Güvenlik Konseyi’ne sundu. 85 ayrı maddeden oluşan raporda, 2021’in ikinci yarısında IŞİD ve ortaklarının, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik terör tehditlerini hala sürdürdüğü belirtildi.
IŞİD’in en fazla silahlı gücünün Suriye ile Irak sınırı arasında bulunduğu, bu bölgedeki terörist sayısının 6 bin ile 10 bin kişi arasında olduğunun tahmin edildiği belirtildi. IŞİD’in militan toplamak için aralarında internetin de bulunduğu farklı yöntemler uyguladığı, dünyanın farklı bölgelerinde IŞİD’den ilham alan kişiler olduğu belirtildi.
Son iki yıldır yaşanan salgın nedeniyle, aktif oldukları ülke hükümetlerinin terörle mücadele yerine salgınla mücadele etme önceliği yüzünden IŞİD’in bu durumu, yeniden militan ve para toplama fırsatına çevirip güçlendiği belirtildi.
VOA Türkçe’nin haberine göre, BM Genel Sekreteri Guterres, IŞİD terör örgütünü önlemek ve teröre karşı koymak için uluslararası toplum ve çok taraflı işbirliğinin sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. IŞİD’in başta küçük silahlar olmak her türlü silaha halen erişiminin sürdüğü, dünyanın bazı bölgelerinde uyuyan hücrelerin varlıklarını halen sürdürdüğü belirtildi.
IŞİD’in, Suriye’deki olumlu gelişmelere rağmen hala aktif olmaya devam ettiği belirtilen rapora göre, terörle mücadele operasyonlarıyla son zamanlarda saldırıları daha sınırlı kılsa da örgütün, Suriye’de muhtemelen bölgesel operasyonlar düzenlemek üzere bazı bölgelerde saklanıp, militanlarına eğitim vermeye devam ettiği bilgisi verildi.
Grubun operasyonel lider kadrosu halen ağırlıklı olarak Suriye’de bulunuyor, çoğunlukla finansal ve lojistik destek sağlayan diğer liderlerinden bazılarıysa, komşu ülkelerde yaşıyor.
IŞİD’in Suriye-Irak kolunun elinde 25 milyon ile 50 milyon dolar arasında nakit para olduğu tahmin ediliyor. Bu paraların çoğunluğunun Irak’ta olduğu tahmin ediliyor. IŞİD, finans sağlamak için gasp, yağma ve fidye için adam kaçırma eylemlerini sürdürüyor.
IŞİD, Irak’ın bazı bölgelerinde yeniden konuşlandırılmak ve savaşma kapasitesini güçlendirmek için uygun koşullar arıyor.
Birçok uyuyan hücreyle birlikte kaleler ve tüneller inşa ettiği bildiriliyor. Anbar Çölü’nde yüzlerce IŞİD’linin bulunduğu biliniyor. IŞİD Irak’ta istikrarlı bir oranda saldırı yeteneğini sürdürdü. IŞİD, ‘vur kaç’ operasyonları, pusu ve yol kenarı bombalarıyla eylemlerini sürdürüyor
Raporda IŞİD’in Afganistan ve Afrika’da da faaliyetlerini farklı örgüt isimleri altında sürdürdüğüne dikkat çekildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***