Etiyopya’da bir okula düzenlenen 58 sivilin öldüğü hava saldırısında Türkiye yapımı SİHA’nın kullanıldığına dair kanıtlar olduğu öne sürüldü.
“POLITICO” haber sitesi, Etiyopya’daki iç savaşta sivillere yönelik saldırılarda Türkiye’nin ürettiği Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) kullanıldığı iddiasını gündeme taşıdı.
Burada çıkan bir haber analizde, SİHA ihracatının Türkiye’ye jeopolitik bir güç verirken, bir taraftan da sivillere yönelik saldırılar yüzünden Ankara’nın bu konuda baskı altında olduğu yorumu yapıldı.
Etiyopya’da bir okula sığınan sivilleri hedef alan ve 58 kişinin öldüğü saldırıya atıfta bulunulan haberde, daha sonra çekilen görüntülerde, Türkiye’nin ürettiği SİHA’ların bu saldırıda kullanıldığına dair kanıtların bulunduğu aktarıldı.
Türkiye’nin SİHA ihracatının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “ulusal gurur kaynağı” olduğu ifade edilen yazıda, sivillere yönelik saldırılar yüzünden NATO ülkesi Türkiye’ye yönelik Etiyopya’ya bu silahlardan satılmaması yolunda baskının arttığı değerlendirilmesinde bulunuldu.
Etiyopya ordusunun, isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ne (TPLF) yönelik saldırılarda bu SİHA’lar sayesinde önemli bir avantaj elde ettiği kaydedilen haberde, Türkiye dışında İran, BAE, Çin gibi ülkelerin de yine bu ülkeye SİHA sattığı duyuruldu.
Sivillerin ölümüne yol açan son saldırıda çekilen fotoğrafları inceleyen Hollandalı sivil toplum örgütü “PAX” ve Uluslararası Af Örgütü’nün askeri konulardaki uzmanları, saldırıda kullanılan “MAM-L” tipi bombaların Türkiye’de Bayraktar grubunun ürettiği “TB2” SİHA’larının taşımasına uygun olduğunu aktardı.
Bu konuda yönetilen sorulara Türkiye ve Etiyopya yönetimlerinden şu ana kadar bir yanıt gelmediği bildirildi.
Tigray bölgesinde yardım kuruluşlarına göre Etiyopya yönetiminin kullandığı SİHA’lar yüzünden şu ana kadar 300’den fazla sivil yaşamını kaybetti.
ABD Türkiye’yi uyardı
POLITICO, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsünün açıklamasına atıfta bulunarak, ABD’nin eski Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman’nin Aralık ayında Türkiye ve BAE’ne yaptığı ziyaretlerde konuyla ilgili Washington yönetimini endişelerini dile getirdiğini duyurdu.
Etiyopya ordusu önceki gün yaptığı açıklamada, isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesini (TPLF) yok edene kadar savaşmayı sürdüreceklerini ve Tigray eyaletine gireceklerini duyurmuştu.
İsyancı grup ile hükümet arasında ABD ve Afrika Birliği’nin ara buluculuk çabaları sürerken, Addis Ababa hükümeti daha önce eyalete girme planlarının olmadığını açıklamıştı.
Kasım 2020’de başlayan ve Tigray’ın komşu eyaletlerine de sıçrayan çatışmalar, yaklaşık 2,5 milyon kişiyi yerinden etti. Bölgede halen 5 milyondan fazla kişi acil yardıma ihtiyaç duyuyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***