Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Aralık’ta açıkladığı ve “yeni ekonomik model” olarak duyurulan “kur korumalı mevduatın” faiz olup-olmadığı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “istismara açık konu” olduğu gerekçesiyle yanıt vermemeyi tercih ettiği ortaya çıktı.
Bağımsız Türkiye Partisi’nin resmi yazıyla 22 Aralık 2021 tarihinde “Kur korumalı mevduat caiz mi?” sorusunu yönelttiği Diyanet işleri Başkanlığı, 24 Ocak 2022 tarihli cevabında dikkat çekici bir ifade kullandı.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı imzalı yanıtta, “Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uygulama Genelgesi’nin 1. maddesinin (1/ç) amir hükmü gereği, istismara açık olduğu değerlendirilen sorulara Kurulumuzca cevap verilememektedir” ifadesi kullanıldı.
Basit bir soru sorduk “Kur korumalı mevduat sistemi helal mi haram mı ?” 32 gün sonra cevap geldi.
İstihareye yatsalar 3 günde cevap verirlerdi.
Cevaben soru istismara açık cevap veremeyiz demişler.
Bu ülkede birileri dini istismar ediyor olabilir ama o kesinlikle ben değilim. pic.twitter.com/5JyyqebPuk
— Hüseyin Baş (@huseyinbas_BTP) January 24, 2022
Diyanet’in yanıt vermekten çekindiği kur korumalı mevduat konusunda daha önce ünlü ilahiyatçı, Yeni Şafak gazetesi yazarı Hayrettin Karaman ile İsmailağa cemaatinin önde gelen isimlerinden Cübbeli Ahmet olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü cevaz veren açıklamalar yapmışlardı.
Serbest Görüş:
KARAMAN VE CÜBBELİ CEVAZ VERMİŞTİ
Karaman, kur koruma mevduat desteğinin “faiz” değil “hibe” olduğunu iddia ederek, “Bazı hocalar, devletin ödemesinin faiz olduğu kanaatindeler. Ben bu kanaatte değilim, ‘Devletin ödemesi hibedir’ diyorum” demişti.
‘Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabı’ modeli için ‘örtülü faiz’ iddialarını değerlendiren Cübbeli Ahmet, “Kur korumalı mevduatta devletin verdiği miktar hibedir, faiz değildir. Bunu gönül rahatlığıyla alabilirsiniz” yorumunda bulunmuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***