Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırısının “ağır ve ciddi” faturası olacağı uyarısında bulundu.
Ukrayna krizi konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleştiren iki lider, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri bir saldırı gerçekleştirmekten kaçınmasının önemine değindi.
İki lider Rusya’nın olası saldırısı halinde Moskova’nın bunun kendisi için önemli ve ciddi maliyete yol açacağının farkında olması gerektiği uyarısında bulundu.
Scholz ve Johnson, Rusya’nın Ukrayna’yı olası istilasının “stratejik bir hata” olacağı degerlendirmesinde bulunurken, İngiltere Başbakanı, NATO müttefiklerinin koordineli bir yanıt üzerinde birlikte çalışmasının önemini vurguladı.
Batı ile Rusya arasında Ukrayna krizi nasıl başladı?
Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Ukrayna’nın NATO üyeliği için diplomatik girişimde bulunması Moskova’yı harekete geçirdi. Rusya Ukrayna sınırına 100 bin askeri birlik yığarken, Batı’da ‘Kiev Ruslar tarafından işgal edilecek’ endişesi başladı.
Rusya’nın olası Ukrayna işgalini engellemek için başta ABD olmak üzere NATO ülkeleri bir dizi girişimde bulundu. İki taraf arasında yapılan görüşmelerde ise bir sonuca ulaşılamadı.
ABD, Rusya’nın istediği güvenlik garantilerini vermedi ve isteyen ülkelerin NATO üyeliği için başvurabileceğini açıkladı. Moskova ise Ukrayna’nın NATO üyeliğini ulusal güvenlik tehdidi olarak gördüğünü duyurdu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***