ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ‘Rusya’nın olası Ukrayna işgali’ konusunda kaygıların arttığı dönemde Kiev ve Berlin’i ziyaret edecek.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Blinken’in çarşamba günü Ukrayna’nın başkenti Kiev’e giderek Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba ile görüşeceği kaydedildi.
Açıklamada, Blinken’ın ziyareti, “ABD’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını güçlendirmek” için yapacağı ifade edildi.
Diplomatik personel için plan
ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Blinken’ın ayrıca, ABD Büyükelçiliği çalışanları ve aileleri ile bir araya gelerek Rusya’nın muhtemel saldırısı durumunda ülkedeki diplomatik personele yönelik planlama çabalarını görüşeceğini kaydetti.
Blinken’ın 20 Ocak’ta Berlin’e gideceğini belirten Price, bakanın burada da Rusya ile son diplomatik müzakereleri ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı muhtemel saldırısını caydırmak üzere Moskova’ya önemli ekonomik yaptırımlar dahil verilecek karşılığı görüşmek üzere ABD müttefikleriyle görüşeceğini ifade etti.
Price, Blinken’ın Berlin’de ayrıca, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile görüşeceğini, ardından da Transatlantik Dörtlüsü olarak adlandırılan ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları ile ortak bir toplantı yapacağını söyledi.
Blinken, Rus mevkidaşı Lavrov ile Ukrayna’yı görüştü
Bu arada Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüşme yaptı.
Price, görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Bakan, Ukrayna’nın içinde ve yakınında son derece rahatsız edici Rus askeri yığınağından kaynaklı gerilimi azaltmak için diplomatik çabalara devam etmenin önemini vurguladı. Bakan, ABD’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz bağlılığını yineledi.” ifadelerini kullandı.
Blinken’ın Ukrayna dahil Avrupa güvenliğine ilişkin herhangi bir müzakereye NATO ve ABD’nin Avrupa’daki ortaklarının da katılması gerektiğinin altını çizdiğini belirten Price, iki bakanın 10 Ocak’ta yapılan ABD-Rusya Stratejik İstikrar Diyaloğu, 12 Ocak’taki NATO-Rusya Konseyi ve 13 Ocak’taki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyi toplantılarını da ele aldıklarını kaydetti.
“İşgal hazırlığı”
Rusya’nın 2014’te Kırım Yarımadası’nı ele geçirmesinden bu yana ülkenin endüstriyel kalbi Donbas’ta Moskova destekli isyancılar ile Ukrayna güçleri arasında yaklaşık sekiz yıldır süren çatışmalarda 14 binden fazla insan hayatını kaybetti.
Rusya’nın son dönemde Ukrayna sınırına yakın bölgelere tanklar ve ağır silahlı yaklaşık 10 bin asker göndermesi gözlemciler tarafından ‘işgal hazırlığı’ olarak değerlendiriliyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***