Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, ulusal para birimi Yen, Dolar karşısında değer kaybetmeye devam ederken, döviz kurunda istikrar sağlanması uyarısında bulundu.
Suzuki, ulusal para birimi Yen’in Dolar karşısında değer kaybetmesiyle ilgili yaptığı açıklamada piyasadaki hareketliliği “dikkatlice” izlediğini bildirdi.
Japonya’da medya ve uzmanlar, Covid-19 salgınının yarattığı zararlardan toparlanma aşamasında Yen’in değer kaybetmesinin, enflasyonu arttıracağı uyarısında bulunuyor.
“Zayıflayan Yen’in ekonomiyi nasıl etkileyeceği?” yolunda bir gazetecinin yönelttiği soruya verdiği yanıtta Suziki,“Döviz piyasasının kendisi hakkında yorum yapmayacağım, ancak istikrar herşeyden önemli. Bu açıdan, döviz piyasası hareketleri ve bunların Japon ekonomisi üzerindeki etkisini yakından izleyeceğiz.” dedi.
Suzuki’nin açıklaması, Dolar’ın son 5 yılda Yen karşısında en yüksek değere ulaşmasının ardından geldi. Cuma günü itibarıyla 1 dolar, 116,355 yene çıktı.
Japon siyasetçiler, ekonomisi önemli oranda otomotiv ve teknoloji alanında ürettiği ihraç mallara dayalı ülkede ihracatta rekabet gücünün artmasının ihracatı destekleyeceği gerekçesiyle genelde düşük değerli Yen’i tercih ediyor.
Bununla birlikte Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, geçen ay yaptığı açıklamada, şirketlerin giderek daha fazla yurt dışında üretimi tercih etmesi yüzünden düşük yen ile birlikte ihracatın da düşebileceği uyarısında bulunmuştu.
J.P. Morgan: Japon ulusal para birimi daha fazla değer kaybedebilir
Kuroda, ülkeninin ham madde bağımlılığı yüzünden düşük yenin hane halkı harcamalarının da artmasına yol açacağı değerlerdirmesinde bulunmuştu.
Hane halkı tüketici fiyatlarındaki artış, bu yaz yapılacak parlamento seçimleri öncesi Başbakan Fumio Kishida’nın en fazla başını ağrıtan konular arasında yer alıyor. Cuma günü açıklanan veriler, hane halkı harcamalarının son dört ayda olduğu gibi yine düştüğünü ortaya koyuyor.
J.P. Morgan mali uzmanlarına göre, son 50 yılın en düşük değerinde olan yenin daha da düşmesi ve tüketicilerin alım gücünün azalması bekleniyor.
Bununla birlikte Japonya’da siyasetçilerin mali piyasaları doğrudan etkileme için fazla manevra alanı da bulunmuyor. Japonya iktidarların, 2011 yılında Fukushima’da meydana gelen nükleer santral kazasından bu yana mali piyasalara müdahale etmeği görülüyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***