Kripto para Bitcoin, geleneksel finans desteği sayesinde 2021’de rekor seviyelere ulaştı. Uzmanlar değişkenlik gösteren sektörün gelecek yıl nasıl performans göstereceğini tahmin etmekte zorlanıyor.
Aralık 2020 ile Nisan arasında değeri üç katından fazla artarak 60 bin dolara ulaşan Bitcoin’in, yeni yıla girerken fiyatı 50 bin doların altına indi.
Kripto para yatırım fonu ARK36’nın yönetici direktörü Loukas Lagoudis, “Aşağı yönde daha fazla baskıya neden olabilecek dalgalı ve yönsüz fiyat hareketi, dijital varlık piyasasına çok fazla belirsizlik getirdi” dedi.
Lagoudis, dijital varlıkların kurumsal yatırımcılar tarafından benimsenmesi ve bu paranın eski finansal sistemlere daha fazla entegrasyonunun, 2022 boyunca kripto alanının büyümesinin ana itici güçleri olacağını kaydetti.
Bitcoin nasıl zirve yaptı?
Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Coinbase, New York özel borsasında teknoloji şirketlerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq endeksinde nisan ayında işlem görmeye başladı.
ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın şubat ayında 1,5 milyar dolarlık varlığını Bitcoin’e yatırdığını duyurması, Mastercard ile Bank of New York Mellon’un ise kripto para birimlerinin kullanımını kolaylaştıracak adımlar atmasının ardından 2021’in başında dijital para birimlerinin değerinde hızlı bir yükseliş kaydedildi.
Bu gelişmeler üzerine Bitcoin fiyatı ekim ayında 66 bin dolarla zirve yaptı.
Musk’ın kripto para birimleri hakkında “tartışmalı” tweet’lerle piyasanın yükselmesine ve düşmesine yardımcı olduğu belirtiliyor.
El Salvador “yasal para birimi” olarak tanıdı
Yılın ortalarına doğru kripto para piyasalarına yönelik Çin’den gelen haberler ise kripto para birimlerindeki yükselişi olumsuz etkiledi. Çin, kripto para ticaretine yönelik baskıyı daha da artırarak eylül ayında kripto para ile yapılan tüm işlemleri “yasa dışı” ilan etti.
Diğer yandan Orta Amerika ülkesi El Salvador, Bitcoin’i resmen tedavüle sokan ilk ülke oldu. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele’nın Bitcoin’in “yasal bir para birimi” olarak tanınmasına ilişkin yasa teklifinin haziranda kongreden geçmesinin ardından ülkede Bitcoin, eylül ayında yasal para birimi olarak kullanılmaya başlandı.
Dijital varlık borsası Bequant’ın genel danışmanı Huong Hauduc, “Kriptoda kesinlik yok, ancak kesin olan bir şey var ki, ister daha sıkı tüketici koruması ister kurumlar için kuralların netliği olsun, kripto düzenlemesi için çağrı yapan sesler çok daha yüksek.” dedi.
Bitcoin’e eleştiriler
2008 küresel mali krizinden sonra oluşturulan bitcoin, zamanla merkez bankaları gibi geleneksel para ve finans kurumları için tehdit olarak algılandı.
Bitcoin jetonları için gereken bilgisayarlara güç sağlamakta kullanılan büyük miktarda elektrik, özellikle iklim aktivistleri tarafından eleştiriliyor.
Bazı analistlere göre Bitcoin, 2022’de özellikle en yakın rakibi Ethereum ile artan rekabet tehdidi altında olacak. Hızla gelişen kripto para dünyasında öne çıkan “alt coin”lerden Ethereum da bu yıl hızlı bir yükseliş gösterdi. Bu yılın başında 730 dolar civarında olan Ethereum’un fiyatı, 2021’in başından bu yana yaklaşık yüzde 440’ın üzerinde değer kazandı.
CoinGecko’ya göre, kripto para birimi sektörü, 900 milyar dolar değerinde Bitcoin ile toplam 2.36 trilyon dolarlık bir piyasa değerine sahip.
Analist Frank Downing’e göre, “ethereum’a kıyasla Bitcoin’in tasarımını geliştirme konusundaki isteksizliği gerçek bir küresel para olarak hizmet etmek için gereken istikrarı ve tutarlılığı sağlayan bir özellik”.
2022’nin en önemli konusu regülasyonlar olacak
Analistler, kripto para piyasasına yönelik düzenlemelerin 2022’de önemli konu başlıklarından biri olacağını öngörüyor. Hükümetlerin ve özellikle ABD’de SEC’in kripto alanına düzenleme getirmesinin yüksek ihtimal olduğunu belirtiyor.
Uzmanlar, düzenleyicilerin gelecek yıl odaklanacağı bir diğer önemli alanın ise sabitkoinler (stablecoin) olduğuna işaret ediyor.
Herhangi bir merkez bankası veya resmi kuruluş ile bağı olmayan ve tamamen sanal olarak üretilen Bitcoin, tartışmaların merkezinde kalmaya devam ederken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Bitcoin’i “spekülatif bir yatırım aracı” olarak nitelendirmeyi sürdürdü.
Finansal otoriteler, kullanım alanlarının yaygınlaşması ve her geçen gün ilginin artmasıyla kripto paralara ilişkin çalışmalarına hız verirken, sanal para birimlerine yönelik regülasyon çağrıları da yoğunlaştı. ABD Merkez Bankası (Fed) ile ECB’nin de aralarında bulunduğu birçok merkez bankası, dijital para birimlerini gündemlerine aldı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***