Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yastık altındaki dolar ve altın miktarına ilişkin konuştu. Nebati, “Ülkede mevduat hesaplarının yüzde 70’i dövize doğru gidiyor. Siz TL’den dövize kaçan bir millet görüyorsunuz. Yastık altında dünya kadar dolar, altın var. Bunu ekonomiye bu şekilde kazandıracağım.” dedi.
Otomotivde ÖTV indiriminin gündemlerinde olmadığını kaydeden Nebati, “Araç satışlarında bir düşme yok, araç kuyrukları var ve talepleri karşılayamıyorlar. ÖTV’yi niye düşürelim?” ifadelerini kullandı.
Dövizin sert düşüş yaşadığı geceyi ise şu sözlerle anlattı: “Cumhurbaşkanımızın konuşmasından sonra dövizin düşmesini bekliyoruz ama bu kadar hızlı beklemiyorduk. Yerimde duramıyorum döviz düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum. Arkadaşlara sordum biz bir şey yaptık mı? Yok efendim. Lan nasıl? Harika…”
CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın konuğu olan Nureddin Nebati’nin konuşmasından satır başları şu şekilde;
“Önceki gün veya geçen günlerden 11,5 liradan doları TL mevduata çevirip Merkez Bankası’na verenler var. Canı yanıyor mu? Yanmıyor. Vadeli TL mevduatı olan yükselişten etkilenmeyecek. 12 lira ile açıklayanlar 3-5 gün sonra daha düşük rakama geldiğinde parası karşılanıyor. Dolar çıktı mı gitti mi geldi mi diye bir sorunları kalmadı. Dolar bugün 12.64’teydi. 18 liranın üstünden bugünlere kadar gelmiş durumdayız. Bize ‘Hiçbir şeye müdahale etmeyin’ diyorlar. Serbest piyasa bu değil. Biz de ülkenin serbest piyasa koşulları dışındaki eylemlerinin doğru olmadığını söylüyor, ikaz ediyor, gereğini yapıyoruz.
DOLAR 1 LİRA ARTINCA DIŞ BORCUMUZ 450 MİLYAR TL ARTIYOR
Bu hikaye, Türkiye’de yaşayan, bu toprakların insanlarına yönelik bir çözümdür. Türk insanı faize mi önce bakar dövize mi? Türk insanı dövize bakıyor. Madem ki dövize bakıyorsun, sana onun, bunun etkilerinden arındırılmış bir imkan vereyim diyoruz. Dövizini likidite çevirme, sana o günkü Döviz Kuru üzerinden fiyat yapalım diyoruz. 10 bin doların varsa 3 ay, 6 ay sonra 10 bin dolar garantisi verelim sana diyoruz. Doları 10 liradan aldın, 9 liraya düştüyse 10 bin dolarını yine alıyorsun. Hazine’ye zarar veriyorsunuz diyenlere net bir soru soruyorum: 84 milyon insana dolar 1 lira artarken 450 milyar liralık bir borcu yüklemek mi iyi yoksa döviz gene yükselsin, aradaki farkı Hazine veya MB ödeyecek, bu aradaki farkı 84 milyona yüklemek mi daha iyi? Adam dolarla hiçbir şey almıyor, döviz arttığı kadar fiyatları arttırmış. Bununla yanlış yapıyorlar. 2022’ye girerken Türkiye enflasyon hariç bütün sorunlarını temizlemiş.
YASTIK ALTINDA DÜNYA KADAR DOLAR, ALTIN VAR
MB artık müdahale etme zamanının geldiğini gördü. Artık MB’nin sadece tedbir almasıyla çözülebilecek noktayı aştığı anda biz devreye girdik. 16’dayken MB müdahil oluyordu. Bir destek kuvvet olarak geldi. Ülkede mevduat hesaplarının yüzde 70’i dövize doğru gidiyor. Siz TL’den dövize kaçan bir millet görüyorsunuz. Yastık altında dünya kadar dolar, altın var. Bunu ekonomiye bu şekilde kazandıracağım.
HAZİNE’DE OLMAYAN PARAYLA GARANTİ Mİ VERİLDİ?
Bir ülkenin iktidarı kumar oynar mı parayla? Bu, Türk vatandaşının dövize karşı oynanan bu oyunlardan korumadır. Türk ekonomisinin birilerin oynayabileceği bir yere götürmekten engelleyen en önemli adımlardandır. Bunların şaşkınlığı anlayamamalarından kaynaklanıyor. O akşam tedbirler açıklandı. Binlerce insan hesabını internet üzerinden bozdurdu. Bunun dışında izah edilecek bir şey yok. MB yapmadı.
DOLAR İÇİN ÖNGÖRDÜĞÜNÜZ BİR RAKAM VAR MI?
Türkiye serbest piyasaya sahip bir yapı. Bu yapıda oyuncuları serbest bırakırsanız optimal noktaya kendi kendine gelir. Köpük gitti, gidiyor, gitmeye devam edecek. Şu rakamda sabitlenmesini beklemek gibi bir şey doğru değil. Uluslararası konjonktür, dünya ekonomisi, salgının seyri, bunlar göstergeleri her zaman etkiler. TL şu anda normal değerlerine göre değersiz. Köpüğün devam ettiğini söyleyeyim. Küçük yatırımcılara diyorum: Bu finansal enstrümanları kullanın ve sakın onların peşine takılmayın.
TL vadeli mevduat sistemine katılım bugün 59.8 milyar liraya geldi. Bireysellerin 162 milyar dolara düşmüş durumda, 169’lardan geldi. Bankadaki dövizini TL’ye çevirip döviz korumalı şekilde tutması istediğimiz şey. O zaman optimal noktaya gelir, zorlarsanız da gitmemeye başlar. Bizim için önemli olan bireylerin TL’nin dövize gitmesini engellemekti. İkincisi de dövizi olanların dövizini bozdurup TL mevduat hesabına geçmesiydi, bu da çok iyi gidiyor.
EKONOMİ GÖZLERDEKİ IŞILTDIR
Gözler bir aynadır, ruhun aynasıdır. Göz her şeyi anlatır. Birinin gözlerinden okursunuz mutlu mu mutsuz mu olduğunu. Rakamlarla ilgili bir şey sordu. Rakamı size söyleyeyim de bunun ötesinde bir şey var; siz benim enerjimi görmelisiniz, hissiyatımı hissetmelisiniz. Çünkü ekonomi rakam demek değildir. Ekonomide güven rakamlardan daha önemlidir. 18 Aralık’a kadar aynı rakamlarla, makroekonomik göstergelerle yürüyoruz, dolar 18 lira. Cumhurbaşkanımız tedbir paketini sunuyor, sabah dolar 11 lira. Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır.
YERİMDE DURAMIYORUM, KIPIR KIPIR OLDUM
Cumhurbaşkanımız, o toplantı (Kabine) sonrası büyük bir özgüvenle gelmiş. İnanmış; ‘evet buldum buldum, faiz artırılmadan bu işlerin olacağını’ söyleyecek bir edayla geliyor, büyük bir enerjiyle söylüyor ve biz sözünün bitmesini bekliyoruz. Sözü bittikten sonra telefonlara anında döviz fiyatlarının düştüğü yansıyor. Biz konuşmadan sonra dövizin düşmesini bekliyoruz ama bu kadar hızlı beklemiyorduk. Yerimde duramıyorum döviz düşüşünü gördüğümde kıpır kıpır oldum. Arkadaşlara sordum biz bir şey yaptık mı? Yok efendim. Lan nasıl? Harika…”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***