Büyük İslam alimi Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin kayıp naaşı davasının ilk duruşması görüldü. Mezar yerini araştırmanın valiliğin görevi olduğunu belirten davacı Urfa Barosu avukatları, adliye önünde açıklama yaparak kararın birkaç hafta içinde çıkmasını beklediklerini söyledi. Dosya incelemeye alındı.
Urfa Barosu 2019 yılında idari işlem yoluyla Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin kayıp naaşının bulunması için Şanlıurfa Valiliği’ne başvurdu. Baro, valilikten konuyla ilgili arşivinde bulunan bilgi ve belgeleri istedi. İstenenlerin kayıtlarda bulunmaması halinde ise, valiliğin Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) başvurarak gerekli bilgi ve belgeleri temin etmesini talep etti.
VALİLİK TALEBİ REDDETTİ
Valilik 18 Nisan 2019 tarihinde verdiği cevapta, Nursi’nin naaşına ilişkin valilik arşivinde herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadığını belirterek talebi reddetti. Baronun Genelkurmay Başkanlığı’na ve MİT’e 3071 sayılı Dilekçe Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında başvuru yapabileceğini ifade etti.
Baro bu cevaba istinaden 18 Haziran 2019’da Şanlıurfa 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu ve valilik aleyhinde idari işlemin iptal edilmesi davası açtı. Mahkeme 5 Temmuz 2019’da verdiği kararda, baronun dava açma bakımından işlem ile arasında menfaat bağının bulunmadığını belirtti ve bu davayı açmaya ehil olmadığı gerekçesiyle davayı reddetti. Baro daha sonra Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi’ne istinaf başvurusunda bulundu. Bu mahkeme ise kararı baro lehine bozarak, kamu kuruluşu niteliği taşıyan baroların insan hakları savunucusu olduğuna ve dolayısıyla Said-i Nursi’nin kayıp naaşı davasında ehliyetli olduğuna hükmetti.
KÜÇÜKOĞLU: NAAŞ URFA’DAN KAÇIRILDI, VALİLİK YÜKÜMLÜ
Gazete Duvar’da yer alan habere göre, İstinaf Mahkemesi’nin kararı sonrasında ilgili davanın ilk duruşması dün Şanlıurfa İdare Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada davacı taraf adına Baro Yönetim Kurulu üyeleri Av. Müslüm Baran ile Av. Nurullah Küçükoğlu, HÜDA-PAR İl Başkanı Emin Özaslan, Urfalı yazar Abdulkadir İkbal yer aldı. Mahkeme önünde açıklama yapan Nurullah Küçükoğlu, davacı taraf olarak sözlü beyanda bulunduklarını belirtti. Küçükoğlu, “Said-i Nursi’nin naaşı Urfa’dan kaçırıldığı için bu konuda İçişleri Bakanlığı’nı temsilen davalı Şanlıurfa Valiliği idari anlamda sorumludur” dedi. Küçükoğlu, “Kayıp naaşın yeri ile ilgili valiliğin arşiv kayıtlarında herhangi bir bilgi/belge olmasa bile, bu konuda araştırma yapmakla yükümlü olduğunu” söyledi.
Küçükoğlu, Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin kayıp naaşının yeri ile ilgili bilgilerin açığa çıkarılmasının, “hakikati bilme hakkı çerçevesinde” önemli olduğunu ifade etti ve naaşın yerinin 61 yıldır bilinmediğini vurguladı. Avukat Küçükoğlu şöyle devam etti: “Eserleri Bakanlar Kurulu Kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından basıldığı, ismi Türkiye’nin birçok ilinde okullara verildiği halde naaşının hâlâ kayıp olması büyük bir çelişki.”
Baronun davanın takipçisi olmaya devam edeceğini söyleyen avukatlardan Müslüm Baran ise şöyle konuştu: “Hâlâ olayın istihbari ve gizli yönünden bahsedilmektedir. Ancak artık bunun istihbari bir yönü kalmamıştır. Bunun, ne şekilde olursa olsun, Urfa Valiliği tarafından topluma açıklanması gerekmektedir. Bu mezar niye kaçırıldı, ne amaçla kaçırıldı, kim tarafından kaçırıldı? Bunların açıklanması lazım. Bugün duruşma yapıldı. Biz sözlü savunmalarımızı sunduk. Mahkemece 1-2 hafta içinde karar açıklanacaktır. Umuyoruz ki, çelişkileri giderecek, toplumun sorularına cevap olacak bir karar olur.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***