Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) görevli astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, önümüzdeki günlerde uzaya fırlatılacak olan James Webb Uzay Teleskobu (JWST) hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Yıldız, “24 Aralık’ta uzay tarihinin en büyük olaylarından birinin yaşanacağını” söyledi.
HEDEF NOKTAYA ULAŞMASI 1 AY SÜRECEK
Yıldız, “1989’da fikir olarak temelleri atılan 6,5 metrelik aynaya sahip olan dünyanın en büyük uzay teleskobu JWST’nin uzaya fırlatılacağını ifade eden Yıldız, “Bu teleskop o kadar büyük ki, aynalarının açılması 2 haftazderin uzayın temiz bir görüntüsünü sunacak olan L2 hedef noktasına ulaşması ise 1 ay sürecek” diyerek, ağırlığı 6 tonu aşan JWST’nin nasıl inşaa edildiği hakkında bilgi verdi: “1990 yılında Hubble uzay teleskobu uzaya gitti. Ancak 1989’da astronomlar bir araya gelerek 15 yıl uzay rafı ömrü olan Hubble’dan sonra ne olacak? diye düşündüler ve dünyanın en büyük teleskobu JWST’nin temellerini atmaya başladılar.”
UZAY TELESKOBU İÇİN 10 MİLYAR DOLAR HARCANDI
Yıldız’ın açıklamalarına göre; JWST 2007,2011 ve 2013 yıllarında uzaya gönderilmek istendi ancak sürekli ertelendi ve 10 milyar dolara mâl olan teleskobun nihayet 24 Aralık’ta uzaya fırlatılmasına karar verildi.
JWST NE İŞE YARAR?
JWST’nin kızılötesi bir teleskop olduğunu ifade eden Yıldız, “Bu teleskop, Hubble gibi gözümüzün direkt görebildiği cisimlerin değil, toz bulutlarının içinden geçebileceği için daha soğuk cisimleri görebilir. Daha büyük aynası olduğundan daha fazla ışık toplayabiliyor ve daha uzakları görebilme olasılığı sağlar” açıklamalarında bulundu.
Yıldız, “Uzaktan kastım, evrenin ilk başlarına doğru yani ilk galaksilerin oluştuğu Big Bang’den 400 milyon yıl sonrasını görebilir ve Samanyolu’nun oluşumunu anlayabilir.
Bunun yanında Dünya benzeri gezegenleri atmosferleri daha detaylı inceleyebilir ve orada yaşam olup olmadığı konusunda bizi aydınlatabilir” diye de sözlerine ekledi.
KEŞİF MAKİNESİ
JWST’yi bir keşif makinesi olarak nitelendiren Yıldız ayrıca, “İlk galaksilerin, yıldızların ve gezegenlerin oluşumunu, fiziksel ve kimyasal özelliklerini ve evrendeki yaşam potansiyeli gibi inanılmaz ilginç keşifler bizleri bekliyor” ifadelerini kullandı.
Yıldız’a göre JWST, Dünya’nın doğal gölgesinden faydalanmak için 1,5 milyon km. uzaktaki L2 bölgesine gidecek. Buraya koyulan teleskop, Güneş çevresinde Dünya ile aynı hızda dönerek, yukarı aşağı 8 çizecek ve böylece hem Güneş’i görecek hem de elektrik üretebilecek.
Serbest Görüş:
dNASA, Lucy uzay aracını Jüpiter’e gönderdi: 12 yıllık görev başladı
dNASA’nın Mars’tan topladığı ilk kaya örneği kayıp
Yaklaşık -230 dereceden daha soğuk bir ortamda çalışan JWST, ana yörüngesine varmadan, dondurucu bir kimyasal madde olan “cryogenler” ile soğutulmaya başlayacak.
JW KİMDİR?
Öte yandan dünyanın en büyük teleskobu JWST’ye “James Edwin Webb” de değinen Yıldız, “Webb, NASA’nın 61-68 yılları arası Apollo projesi sırasında başkanlığını yapmış kişidir” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***