Yüksek maliyetler altında ezilen çiftçi topraktan kopmaya ve gübresiz ekim yapmaya başlarken, bu yıl kuraklığın vurduğu tarımı, gelecek yıl ise verimsizlik ve düşük rekolte tehlikesi bekliyor. Bu sezonda başta buğday üretimindeki yüzde 20’lik düşüş olmak üzere pek çok ekim alanında rekolte düşüşleri yaşayan tarım sektörü ve çiftçi, artan maliyetler nedeniyle ekimlerde gübre kullanmaktan vazgeçerken, gelecek yıl düşük verim nedeniyle gıda zamlarının yeni rekorlara imza atması öngörülüyor.
ÇİFTÇİ İLE BİRLİKTE TÜKETİCİNİN DE MAĞDURİYETİ DEVAM EDECEK
Çiftçi ile birlikte tüketicinin de yüksek fiyatlar karşısında mağduriyetinin devam edebileceğini kaydeden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bu sene kuraklığın etkisiyle küçülen tarım sektöründe, önümüzdeki yıl kuraklığın yanında yetersiz gübre kullanımı da büyük bir risk olarak görülmektedir. Ülkemizde ithal enflasyonun ve stokçuluğun panzehiri üretimdir. Üretimi artırmaktan başka çaremiz yoktur” dedi.
GÜBRE FİYATLARINDA YÜZDE 441’LİK REKOR ARTIŞ
Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre kışlık ekimlerin yapıldığı bu aylarda gübre kullanımının yoğunlaştığını vurgulayan Bayraktar, gübre fiyatlarındaki yüzde 441’e ulaşan rekor artışları çiftçinin karşılayamadığını aktardı. “Bu üreticilerimizin gübre kullanmadan ekim yapmalarına neden oluyor.
YÜZDE 50 FİYAT DESTEĞİ
Bu durumun yarattığı verim düşüklüğü ve bitkisel üretimin azalmasına bağlı olarak tarım ve gıda ürünlerinde yaşanacak fiyat artışlarından tüketicilerimiz de etkileniyor” açıklamasını yapan Bayraktar, mazotta olduğu gibi gübre fiyatının yüzde 50’sinin de destek olarak verilmesi gerektiğini aktardı. Kasım ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının 9 kata yaklaştığını vurgulayan Bayraktar, fiyat makasının rekor kırdığı limonun ise alıcı bulamadığını ve dalında kaldığını kaydetti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***