Türkiye’de erkeklerin işlediği kadın cinayetleri ve kadına karşı şiddet olayları bitmek bilmiyor. İstanbul Kadıköy metrosunda E.Y. isimli erkek saldırganın bir kadın yolcuyu bıçakla “Suratını keserim” diye tehdit etmesi kadına yönelik şiddeti bir kez daha gündeme getirdi. 20 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılan Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında kadına şiddette zirvede yer alıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında kadına şiddetin en yaygın olduğu ülke Türkiye, dünyada en yaygın olduğu ülke ise Pakistan. Peki, Türkiye’de kadına şiddet konusunda rakamlar ne gösteriyor? Kadına şiddet ve kadın cinayetleri en çok hangi ülkelerde?
Çağımızın en ciddi problemlerinden biri olan kadına şiddet gün geçtikçe daha da yaygınlaşıyor. Kadına şiddetin önüne geçebilmek için hükümetler yaptırımları olan yasalar çıkartıyor. Hayatının bir döneminde eşinden, erkek arkadaşından veya yakın bir partnerinden fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların yüzdesinin en fazla olduğu ülke Pakistan oldu.
Dünyada her gün binlerce kadın fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor ve hayatını kaybediyor. Özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde kadına şiddet yaygın bir şekilde devam ediyor.
TÜRKİYE’DE KADINLARIN YÜZDE 38’İ ŞİDDET GÖRDÜ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2019 yılı verilerine göre, kadına şiddetin yaygın olduğu ülkeler arasında Türkiye de var. Cinsiyet ayrımcılığının en fazla olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye, 129 ülkenin yer aldığı listede 26. sırada yer alıyor. OECD’ye göre, Türkiye’de 2019 yılında kadınların yüzde 38’i herhangi yakın bir partneri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldı. OECD’nin raporunda yer alan dikkat çekici bir başka detay ise, Türkiye’de bir kocanın veya partnerin belirli koşullar altında eşinin dövmesinin haklı olduğunu kabul eden kadınların oranının yüzde 13,3 olması. Türkiye bu kategoride 152 ülke arasında 94. sırada yer aldı.
Türkiye aynı zamanda OECD’ye üye ülkeler arasında kadına şiddetin en yaygın olduğu ülke konumunda. OECD’ye üye 37 ülke arasında Türkiye zirvede yer alıyor. Kadına şiddetin en yaygın olduğu bir diğer OECD ülkesi ise Kolombiya oldu. Güney Amerika ülkesinde kadınların yüzde 37, 4’ü şiddete maruz kalıyor. OECD’ye üye ülkeler arasında kadına şiddetin en fazla olduğu diğer ülkeler ise şu şekilde: ABD (yüzde 35.6), Yeni Zelanda (yüzde 35), Danimarka (yüzde 32) ve Letonya (yüzde 32).
KADINA ŞİDDET EN FAZLA PAKİSTAN’DA; EN AZ İSE KANADA’DA
OECD’nin verilerine göre dünyada kadına şiddetin en yaygın olduğu ülke Pakistan oldu. Asya ülkesinde 2019 yılında hayatının bir döneminde yakın bir partnerinden fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı ise yüzde 85. Pakistan’ın en yakın takipçisi ise Afrika ülkesi Gine oldu. Gine’de kadınların yüzde 80’i şiddete maruz kalıyor. Kadına şiddetin en yaygın olduğu ilk 10 ülkenin çoğu Asya, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinden. Dünyada hayatının bir döneminde yakın bir partnerinden fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların yüzdesinin en fazla olduğu diğer ülkeler ise şu şekilde: Senegal (yüzde 78), Benin (yüzde 68.6), Yemen (yüzde 67), İran (yüzde 66) ve Bolivya (yüzde 64.1).
Serbest Görüş:
d
Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi 2020: Türkiye 130. sırada
d
Refah seviyesi en yüksek ülkeler: Türkiye 167 ülke arasında 91. sırada
d
Hukukun üstünlüğü Endeksi: Türkiye 113 ülke arasında 101’inci sırada
Avrupa kıtasında kadına şiddetin en yaygın olduğu ülke Moldova. Moldova’da kadınların yüzde 45,5’i şiddete maruz kalıyor. AB üyesi veya aday ülke olmayan Moldova hesaba katılmadığında ise Avrupa’nın zirvesinde Türkiye yer alıyor. Kadına şiddetin en az olduğu ülke ise Kanada. Kanada’da 2019 yılında hayatının bir döneminde yakın bir partnerinden fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 1,9.
Kanada’nın ardından ise Asya’nın zengin ülkelerinden Singapur geliyor. Singapur’da şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 6,1. Kadına şiddetin en az olduğu diğer ülkeler ise şu şekilde: Gürcistan (yüzde 6.1), Şili (yüzde 6.7), Ermenistan (yüzde 8.2) ve İsviçre (yüzde 9.8).
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***