Abu Dabi Veliaht Prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) fiili yöneticisi olan Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan’ın Ankara ziyareti başladı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, veliaht prensi Saray’da resmi törenle karşıladı. Türkiye’de hükümet yapılan görüşmelerin ardından, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olduğunu iddia ettiği Birleşik Arap Emirlikleri ile ekonomik ilişkilerini yeniden canlandırması planlanan anlaşmalara imza atıldı. Peki, Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri ticari ilişkileri ne durumda? İki ülke arasındaki ticaret hacmi nedir?
TÜRKİYE’YE 10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM PİYANGOSU VURDU
Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan arasında Beştepe’de gerçekleşen görüşme sonrası Ankara-Abu Dabi arasında doğrudan yatırımları kapsayan anlaşmalar imzalandı. Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi “Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’ye yatırım yapmak üzere, 10 milyar dolarlık bir fon ayırmıştır.” açıklamasında bulundu. Türkiye ile BAE arasında yatırım yapılan alanlar arasında, altyapı, finansal hizmetler, enerji, gıda, sağlık, tarım, teknoloji ve ulaşım yer alıyor.
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 2017 YILINDAN SONRA DÜŞÜŞTE
Ankara ve Abu Dabi arasındati ticari anlaşmalar ve yatırımlar yaşanan gerginlikler sonrası düşüşe geçti. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ise 2017 yılında zirveye ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2017 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 14.85 milyar dolar olmuştu. Aynı yıl Türkiye, BAE’ye 9.18 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, BAE’den de 5.67 milyar dolarlık ürün ithal etti. 2017 senesinde Katar üzerinden yaşanan gerginlik sonrası iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 154 oranında düştü.
TÜİK’in verilerine göre, 2021 yılının Ocak ayından Kasım ayına kadar olan döneminde iki ülke arasındaki ticaret hacmi 5.85 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu hacmin 3.9 milyar doları ihracattan, 1.95 milyar doları ise ithalat kaynaklı. 24 Kasım tarihinde yapılan ticari anlaşmalarla birlikte hacmin daha da büyümesi bekleniyor. İki ülke arasında diğer yıllarda gerçekleşen ticaret hacmi ise şu şekilde: 2013 (10.35 milyar dolar), 2014 (7.9 milyar dolar), 2015 (6.69 milyar dolar), 2016 (9.11 milyar dolar), 2017 (14.85 milyar dolar), 2018 (6.92 milyar dolar), 2019 (7.85 milyar dolar), 2020 (8.4 milyar dolar) ve 2021 (5.85 milyar dolar).
TİCARETİN ANA KALEMİ KIYMETLİ TAŞLAR
Ankara ve Abu Dabi arasında gerçekleşen ticaretin başlıca ürünleri arasında kıymetli taşlar yer alıyor. Türkiye’nin BAE’ye en çok ihraç ettiği ürünler arasında kıymetli taşlar ve metaller yer alırken, bunların yanında makinalar ve elektrikli cihazlar da önemli yer sahibi.
Türkiye’nin BAE’den ithal ettiği başlıca ürünler arasında ise Altın, alüminyum, mücevherat, petrol yağları, kimyasal maddeler ve demir yer alıyor.
Serbest Görüş:
dErdoğan, BAE Veliaht Prensi El Nahyan’ı Saray’ın kapısında karşıladı
dBoykotun gölgesindeki Türkiye-Suudi Arabistan ticari ilişkileri ne durumda?
ERDOĞAN’A GÖRE 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİN FİNANSÖRÜYDÜ
Ankara’nın BAE’yle ilişkileri Libya başta olmak üzere bölgesel politikalar nedeniyle gergindi. BAE, Türkiye tarafından ’15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmak’la suçlanırken, iki ülke Libya’daki iç savaşta farklı tarafları desteklemişti. Türkiye ve BAE arasındaki gerginlik sadece bunlarla da sınırlı değil. Filistin ile İsrail arasında yaşanan gerginlik sırasında İsrail ile ‘normalleşme’ anlaşması yapan BAE’ye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ciddi eleştiriler gelmişti. Öte yandan Türkiye, 2017 yılında Katar’ın yanında yer alırken, BAE Katar’a ambargo uygulayan ülkeler arasındaydı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***