Amerika Birleşik Devletleri’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in karar vermesi durumunda Ukrayna’nın işgali için yapılan hazırlıklara dair istihbarat bilgilerini Avrupalı müttefikleriyle paylaştığı belirtildi.
İlgili istihbarat notunda, Rus birliklerinin (Ukrayna sınırına yakın) farklı noktalarda yaptığı yığınak ve topçu birliklerini gösteren haritalar da yer aldı.
Bloomberg’de yer alan habere göre bilgi, geçen hafta Washington’ın Putin’in niyetiyle ilgili endişeleri desteklemek için bazı NATO üyeleriyle paylaşıldı.
Bu bağlamda Avrupalı liderlerin Rusya Devlet Başkanı Putin’le doğrudan temas halinde olduklarının da altı çizildi.
Müttefiklerle paylaşılan istihbarata göre, Rus birliklerinin yaklaşık 100 taktik taburla (potansiyel olarak 100 bin asker) Kırım, Rusya ve Belarus üzerinden Ukrayna’ya geçebileceği yönünde bir senaryo ortaya koyuyor.
Senaryo, engebeli arazide, dondurucu soğukta geniş bir alanı kapsayan operasyon olarak tanımlanıyor ve bölgedeki askerlerin uzun süreli bir işgal için hazırlandığı değerlendirmesinde bulunuyor.
Konuya aşina iki kaynak, taktik tabur sayısının hemen hemen yarısının halihazırda mevzilerinde olduğu ve olası herhangi bir işgalin havadan destekleneceğini aktardı.
Haberde Moskova’nın, SSCB sonrası dönemden beri benzeri görülmemiş bir ölçekte, on binlerce yedek askeri göreve çağırdığı bilgisi de paylaşıldı.
Aynı kaynaklar, olası bir çatışmada yedek kuvvetlerin rolünün, taktik taburların yolu açmasından sonraki aşamada bölgeyi güvence altına almak olacağını dile getirdi.
Rusya, büyük miktarda yedek asker çağrısını resmi olarak kamuoyu ile paylaşmamıştı.
Kaynaklardan biri, ABD’nin Kiev’i hedef alan dezenformasyondaki artışla ilgili de bilgi paylaştığı ve Moskova’nın Ukrayna içinde istikrarı bozmaya çalışmak için ajanlar görevlendirdiğini dile getirdi.
Öte yandan Rus para birimi Ruble, gerilimin yeni yaptırımları da beraberinde getireceği endişesiyle dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederek ağustostan bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Putin geçen hafta herhangi bir işgal girişimini reddetti, ancak eylemlerinin Rusya’nın Ukrayna’daki ‘kırmızı çizgilerini’ yeterince ciddiye almamakla suçladığı ABD ve müttefiklerinin dikkatini çekmesinin bir kanıtı olarak bu alarmı memnuniyetle karşıladı.
Washington ve müttefikleri, savaşın kesin olduğu ya da Putin’in bu konuda ciddi olduğunu bildiğini iddia etmemekle birlikte muhtemelen ne yapacağına henüz karar vermediğini söylüyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ay başında, “Rusya’nın niyetiyle ilgili konuşamam. Bunun ne olduğunu bilmiyoruz.” açıklamasında bulunmuştu.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, olası Rus saldırısını değerlendirdi
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya’nın ülkesine yeni bir saldırı düzenleyip düzenlemeyeceğinin, ülkesinin ve ortaklarının gücüne bağlı olduğunu söyledi.
Rusya’nın 2014’ten bu yana Ukrayna’yı pek çok şekilde istikrarsızlaştırmaya çalıştığını belirten Kuleba, Rusya’nın asıl amacının ülkeyi içerden istikrarsızlaştırarak ve diğer ülkelerle savunma sektöründeki iş birliğini engelleyerek Ukrayna’yı olabildiğince zayıf hale getirmek olduğunu ifade etti.
Kuleba, Rusya lideri Putin’in Ukrayna’ya yeni bir saldırı ihtimalini değerlendirdiğini aktararak, “Bu seçeneği uygulayıp uygulamayacağını iki faktör belirleyecek; birincisi kendi gücümüz ve Ukraynalıların soğukkanlılığı, ikincisi ortaklarımızın gücü ve koordinasyonu.” değerlendirmesinde bulundu.
Gelecek aylarda toplum ve devlet olarak maksimum etkililik sergilemeleri gerektiğini aktaran Kuleba, Ukrayna halkını panik yapmamaya ve özellikle bilgi alanında provokasyonlara gelmemeye çağırdı.
Ukrayna Savunma Bakanı: Rusya ile olası bir gerilim Avrupa için feci sonuçlar doğuracak
Bu arada ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Pentagon’da bir araya gelen Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, “Rusya’nın her an gerilimi tırmandırabileceğini çok iyi biliyoruz. Ülkemizi ve çocuklarımızın geleceğini savunmaya hazırız. Olası gerilim kesinlikle tüm Avrupa için feci sonuçlar doğuracaktır.” dedi.
Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın bölgelere askeri yığınak yapmaya devam ettiği bir ortamda Ukrayna Savunma Bakanı Renikov, Washington’da temaslarda bulundu.
Pentagon’dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Bakanlar, Rusya’nın bölgedeki istikrarı bozucu eylemleri de dahil olmak üzere bir dizi güvenlik sorununu ele aldı ve 31 Ağustos’ta imzalanan ABD-Ukrayna Stratejik Savunma Çerçevesinde belirtilen ortak öncelikleri ilerletmek için birlikte yakın çalışma konusunda anlaştı.” ifadeleri kullanıldı.
Toplantı öncesinde basına kısa bir açıklama yapan Austin de, “Rus saldırganlığına karşı ortak önceliğimizi ilerletmeye devam etmek ve Karadeniz güvenliği, siber savunma ve istihbarat paylaşımı gibi alanlarda iş birliğimizi derinleştirmek için bu çerçeveyi (ABD-Ukrayna Stratejik Savunma Çerçevesi) nasıl uygulayabileceğimizi tartışmayı sabırsızlıkla bekliyorum.” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***