URFA – Tutukluların özgürlük betimlemelerini konu alan fotoğrafçıların “Özgürlüğün Sesi” sergisi, Tahir Elçi’nin ölüm yıldönümünde Diyarbakır’da açılacak.
Görülmüştür Kolektifi ve Redfotograf Grubu, tutukluluk süreleri 10, 20 ve 30 yılları arasında değişen 50 tutuklunun daha önce yayınlanmamış, özgün özgürlük betimlemelerini bir araya getirerek, “Özgürlüğün Sesi” adlı sergi hazırlandı ve kitap haline getirdi. Farklı cezaevlerinde tutulan tutuklular, yaşama ve özgürlüğe dair umutlarını şiir, aforizma, deneme ve minimal öykülerle mektuplara yazdı. Tutuklulardan gelen mektuplardan yola çıkan 55 fotoğrafçı, tutukluların düşledikleri özgürlüğü fotoğraflamaya çalıştı. İstanbul, Hatay, İzmir ve Kuşadası’nda sergilenen fotoğraflar, Tahir Elçi’nin öldürülmesinin 6’ncı yıl dönümü vesilesiyle 26-30 Kasım tarihleri arasında Diyarbakır’da açılacak. Sergi, Tahir Elçi Vakfı’nın organizasyonluğunda Diyarbakır Barosu’nda sanat severlerle buluşacak. Bir hafta sürecek serginin bir sonraki durağı ise Urfa Barosu olacak.
Projenin koordinatörlerinden, Redfotograf Grubu üyesi ve Mezopotamya Yazarlar Derneği (MYD) üyesi Halil Doğan, sergiyi değerlendirdi.
Projenin kolektif bir çalışma ürünü olduğunu belirten Doğan, 5 serginin, Türkiye’de 15 ilde, Avrupa’da 4 ülkede sergilendiğini belirti. “Özgürlüğün Sesi” sergisiyle tutukluların cezaevlerinde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek istediklerini belirten Doğan, “Tutukluların yalnız olmadıklarını, bedenleri tutsak olsa da fikirlerinin özgür olduğunu göstermek için böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyduk” dedi.
TUTUKLULARLA ORTAK ÇALIŞMA
Cezaevlerinde tutulan tutuklular ile birlikte ortak bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Doğan, 50 fotoğrafçının dünyada bir ilke imza attıklarının altını çizdi. Doğan, “Cezaevindeki arkadaşın düşüncesi, bakış açısıyla gidip fotoğraf çekiyoruz. Bunun için bu güne kadar yapılmış en farklı sergiye imza atıyoruz” ifadelerini kullandı.
TEK ÖZLEM ÖZGÜRLÜK
Cezaevinde mektup gönderen tutukluların tutukluluk sürelerinin 10, 20 ve 30 yılları arasında değiştiğine değinen Doğan, tutuklulara ulaşmakta zorlandıklarını belirterek, “Tutuklular kendi bakış açıları ile özgürlük nedir? özgürlük nasıl olur? diyerek düşüncelerini yazdılar. Bütün tutukluların tek özlemi özgürlük. Tutuklular özgürlüğü betimlerken, kimi zaman uzun bir yol düşlüyor, kimi zaman ufku düşlüyor. Kimi tutuklular dağlardan ovalara bakıyor. Özgür bir şekilde çimlerde oturan tutuklular da var” diye konuştu.
‘TUTUKLULARIN SESİNİ DUYURMAK İSTİYORUZ’
Tutuklulara dönük baskıların son dönemde arttığına dikkati çeken Doğan, tutukluların bütün engellemelere rağmen ürettiğini söyledi. Tutukluların düşüncelerinin özgür olduğuna vurgu yapan Doğan, “Tutukluların hiçbir zaman yaşamdan kopmaması gerek. Yazarak, üreterek düşledikleri özgürlüğü yakalayabilirler” dedi.
Sergiyi gezmeye gelecek olan yurttaşlardan Görülmüştür Kolektifi’nin uzun yıllardır sürdürdüğü “Bir adres de sen al, bir mektup da sen yaz” kampanyasına destek olma çağrısında bulunan Doğan, devamında şunları söyledi: “Sergiye gelen herkes cezaevinde tutulan bir tutuklu ile mektup arkadaşı olmalı. Bu sergi ile tutukluların sesini bütün dünyaya duyurmak istiyoruz. Bu projeye 2019 yılında başladık. Salgından kaynaklı şimdiye kadar sadece 4 ilde sergiledik, Diyarbakır 5’inci olacak. Cezaevinde tutulan arkadaşların düşüncelerini görünür kılmak için elimizden geleni yapacağız. Serginin bir sonraki durağı 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Urfa olacak.”
MA / Emrullah Acar
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***