Gazze’nin Hamas tarafından kontrol edilmesinden bu yana Mısır ve İsrail 14 yıldır sıkı seyahat kısıtlamaları uyguluyor. Bölge dışına çıkmak abluka ile birlikte yönetimi elinde bulunduran Hamas’ın katı kurallarını aşmaktan geçiyor.
Türkiye’de iletişim okumak için burs kazanan ve gerekli seyahat belgelerini hazırlayan 19 yaşındaki Afaf al-Najar, Hamas tarafından çıkarılan “Erkek Vesayet Yasası” nedeniyle sınırdan geri çevrildi.
‘RÜYALARIMIN ÇALINDIĞINI HİSSETTİM’
AP’ye konuşan Najar, “Seyahat edemeyeceğimi söylediklerinde yıkıldım” dedi. Gazzeli genç, sınır görevlilerinin valizlerini otobüsten çıkardıkları anı anlatarak, “O an gözlerim dolmaya başladı, ayağa bile kalkamadım ve rüyalarımın çalındığını hissettim” diye ekledi.
Şubat ayında Hamas yönetimindeki Gazze’de bir mahkeme, kadınların refakatsiz bölge dışına seyahat etmek için bir erkek vasiden izin almaları gerektiğini belirten bir karar yayınlamıştı.
İnsan hakları gruplarının tepkisi üzerine Hamas yetkilileri, şartı kaldıracak şekilde kararı değiştirdi. Bunun yerine, bir erkek akrabanın, seyahat “mutlak zarar” ile sonuçlanacaksa, bir kadının seyahat etmesini önlemek için mahkemeye başvurabileceğini söyledi.
BABASI, NAJAR’IN GİTMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURDU
Al-Najar’ın babası ise kızının Türkiye’ye gitmesini engellemek için mahkemeye bir dilekçe verdi. Mahkeme, bu dilekçeyi dikkatle incelemek için Najar’ın seyahat etmesini engelledi. 19 yaşındaki genç kız, anne ve babasının boşandığını, Mayıs ayından itibaren babası ile olan tüm iletişimini kestiğini söyledi. Hamas yetkililerinin bu durumu göz önüne alıp almayacağı henüz bilinmiyor.
Ablukayı eleştiren İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hamas’ı “kısıtlamaları acilen kaldırmaya” çağırdı ve “Hamas yetkilileri, Afaf el-Najar’a yönelik seyahat yasağını kaldırmalı ve Yüksek Yargı Konseyi, Gazze’deki kadınların ayrımcı kısıtlamalar olmadan seyahat edebilmesi için bildirgesini geri çekmelidir” dedi.
Najar, sınırdan geri çevrildikten sonra bir dizi yerel insan hakları grubuna başvurdu ancak Hamas’tan korktukları için kendisine yardım etmekte isteksiz göründüklerini söyledi.
Ancak genç kız pes etmedi. Yasağa karşı bir dilekçe hazırlayarak mahkemeye sundu. Yargıç ona neden yurtdışına gitmek istediğini sordu ve Gazze’deki üniversitelerden birinde kolayca okuyabileceğini söyledi.
GAZETECİ OLMAK İSTİYOR
Akıcı İngilizce konuşan ve çevresindeki insanlara dil öğreten Najar, “Gazeteci olmayı hedefliyorum, Türkiye gibi çok kültürlü bir ülkenin dış dünyadan büyük ölçüde kopuk olan Gazze’de olmayan fırsatlar sunduğunu düşünüyorum bu sebeple de oraya gitmek istiyorum” diyerek Yargıç’a yanıt verdi.
Bu kararından asla vazgeçmeyeceğini ve istediği okula gitmek için savaşacağını söyleyen Najar’ın, hayallerine kavuşması için Türkiye’ye gidebilmesi umuluyor.
YIL SONUNA KADAR TÜRKİYE’YE GİDEMEZSE BURS HAKKINI KAYBEDECEK
Najar’ın Türkiye’den kazandığı bursun geçerliliği yıl sonuna kadar uzatıldı, ancak o zamana kadar Türkiye’ye gelmezse bursu kaybedecek.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***