HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK
Hollanda futbolunun en başarılı ekibi Ajax, bu başarıya altyapısından yetiştirdiği oyuncularla ulaşıyor. Ajax Akademi’den yetişen oyuncular, Avrupa’nın önde gelen ekipleri tarafından hatırı sayılı meblağlar karşılığında transfer ediliyor. Sattığı oyuncunun yerini doldurmakta zorlanmayan Ajax’ın tezgahından geçen 81 oyuncu bugün Avrupa kulüplerinde ter döküyor.
TAM 81 OYUNCU
Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), 31 ligde en çok futbolcu yetiştiren ve ihraç eden kulüplerin raporunu yayınladı. Listenin ilk sırasında Ajax var. Ajax’ın ünlü altyapısı De Toekomst tesislerinden geçen 81 oyuncudan 10’u Ajax formasını terletmeye devam ediyor. Geri kalan 71 oyuncu ise 19 ligden 53 takımda kariyerini devam ettiriyor. 14 Hollanda takımında 30 Ajax kökenli oyuncu ter döküyor.
PARLATIP SATTIKLARI
Son yıllarda yeniden yükselişe geçen Ajax, yetiştirip sattığı oyunculardan kasasına yüklü meblağlar koyuyor. Ajax sadece altyapısından oyuncu yetiştirmiyor. Futbol dünyasına nam salan bir çok isim de yıldızını Ajax’ta parlattı. Milan formasıyla 40 yaşında bile resital sunmaya devam eden Zlatan İbrahimovic, Avrupa futboluna adını Ajax formasıyla duyurdu. Hollanda futbolunun dünya çapındaki markaları Johan Cruyff, Marco Van Basten, Clarence Seedorf, Wesley Sneijder, Rafael Van Der Vaart, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp, Edgar Davids ile De Boer kardeşler Frank ve Ronald, Ajax altyapısından yetişti.
İki yıl önce Şampiyonlar Ligi’nde final kapısından dönen Ajax, Matthijs de Ligt’i Juventus’a, Frenkie De Jong’u ise Barcelona’ya sattı. Her iki genç yıldız da altyapıdan yetişti. Premier Lig’de 4, Ligue 1’de 6, La Liga’da 1, Serie A’da 4, Bundesliga’da 5 ve Türkiye Süper Lig’de 2, Belçika’da 3, Portekiz’de 1 Ajax kökenli oyuncu aktif kariyerini sürdürüyor.
UKRAYNA LİGİNDEN YOLU GEÇENLER
Listenin ikinci sırasında ise sürpriz bir ekip bulunuyor. Rinat Ahmedov’un satın almasıyla farklı bir kimliğe bürünen Ukrayna ekibi Shakhtar Donetsk, 31 lig arasında en çok futbolcu ihraç eden ikinci kulüp olarak kayıtlara geçti. Donetsk’in tezgahından yetişen 75 oyuncu değişik takımlarda ter döküyor. 2004 yılında Mircea Lucescu’nun teknik patronluk koltuğuna oturmasıyla Ukrayna futbolunda devrim yapan Shakhtar Donetsk, Dinamo Kiev’in hegemonyasını yıkmıştı. 2009’da UEFA Kupası’nı müzesine taşıyan Shakhtar, sadece paranın gücüyle şampiyon olmuyor.
RONALDO’NUN RONALDO OLDUĞU TAKIM
Listenin üçüncü sırasında üç ekip bulunuyor. Portekiz’den Sporting Lizbon, Ukrayna’dan Dinamo Kiev, Hırvatistan’dan Dinamo Zagreb’in yetiştirip, ihraç ettiği 70 oyuncu var. Özellikle Sporting Lizbon, yetiştirip sattığı oyuncularla yüzlerce milyon Euro’luk gelir elde ediyor. Futbol dünyasına 36 yaşında hâlâ damga vurmaya devam eden Cristiano Ronaldo’nun Sporting kökenli olduğunu hatırlatalım.
Ajax’ın ihraç ettiği 81 oyuncu geçen sezon ortalama 27 maçta sahaya çıktı. İkinci sırada bulunan Shakhtar Donetsk’ten gelen oyuncuların maç ortalaması ise 17,3 oldu. Listenin üçüncü sırasındaki Sporting Lizbon menşeili oyuncular ise 25,5 maç ortalamasıyla sezonu tamamladı. Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi’nin hazırladığı (CIES), 31 ligde en çok futbolcu yetiştiren ve ihraç eden kulüpler raporunda ilk 100 içinde Süper Lig’den hiçbir ekip yer almıyor.
TANIMADIĞINIZ REAL MADRİD
Avrupa’nın beş büyük ligi olarak kabul edilen Premier Lig, La Liga, Bundesliga, Serie A ve Ligue 1’de yer alan takımların yetiştirdikleri oyuncular da listede ayrıca kategorilere ayrıldı. İspanyol ekipleri Real Madrid ve Barcelona ihraç ettikleri 42 oyuncuyla listenin en üstünde yer aldılar. Ünlü altyapısı La Masia’dan dolayı Barcelona’nın ilk sırada yer alması sürpriz olmadı. Ancak futbol dünyasının en pahalı transferlerine imza atan, yetiştirmekten çok satın almayı tercih eden Real Madrid imajının yanlış olduğu ortaya çıktı. İspanyol ekibi bir taraftan satın alırken, diğer taraftan altyapıyı da ihmal etmiyor.
Real Madrid’in, yetiştirdiği 42 futbolcunun 8’i bünyesinde ter dökmeye devam ediyor. 34 oyuncusu ise İspanyol takımları başta olmak üzere 22 farklı kulüpte kariyerine devam ediyor. Cadiz’e 5, Levante’ye 3 olmak üzere İspanyol kulüplerine toplam 26 oyuncu veren eflatun-beyazlılar, Premier Lig’e 4, Serie A’ya 3 ve Ligue 1’e 1 oyuncu transfer etti.
FRANSA’DAN 4 KULÜP
Listenin ilk 10 sırasında Fransa’dan 4 kulüp yer aldı. Olmypique Lyon 32 futbolcu ile üçüncü olurken Stade Rennais ile PSG, 30’ar oyuncuyla sıralamayı takip etti. Listenin 6. sırasında yer alan diğer Fransız temsilcisi ise St. Etienne (25 futbolcu) oldu.
Türk kulüplerinin CIES raporunu dikkatli okuması lazım. Başarıya abone dev kulüpler bile altyapıyı ihmal etmezken, Süper Lig ekipleri için altyapının esamesi okunmuyor. İkinci sınıf veya daha düşük kalitedeki yabancı oyuncuların adresi olan Süper Lig’de, sınıf atlanmak isteniyorsa altyapının öneminin farkına varılması gerekiyor. Kulüpler kadrolarına kattıkları altyapı oyuncularıyla hem başarıya, hem de bu oyuncuları satarak maddi refaha ulaşacaklar.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***