26. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Donald Trump yönetiminin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesi sebebiyle özür diledi. Konferansa 120’ye yakın liderin katılması bekleniyor. Dünyada en çok sera gazı üreten ülke olan Çin’in lideri Şi Jinping, zirveye katılmıyor.
Biden, İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleştirilen COP26 kapsamındaki “Eylem ve Dayanışma” başlıklı oturumda konuştu. Göreve başlar başlamaz Paris İklim Anlaşması’na geri döndüğünü belirten Biden, “Bence özür dilememeliyim ama yine de geçmiş yönetim döneminde ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesi nedeniyle özür dilerim” ifadesini kullandı. Ocak 2017’de ABD Başkanlığı görevine gelen Donald Trump, görevindeki ilk yılında Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceklerini duyurmuş ve süreç resmi olarak Kasım 2020’de tamamlanmıştı.Biden ise göreve geldiği 20 Ocak’ta anlaşmaya geri dönülmesi için bir kararname imzalamıştı.
‘İklim değişikliği ile mücadele ekonomiler için ‘inanılmaz fırsatlar’ sunuyor’
Joe Biden, konferansta yaptığı konuşmada, “İklim değişikliği ile mücadele ahlâki bir yükümlülük. Ancak aynı zamanda ekonomiler için inanılmaz fırsatlar da sunuyor” dedi.Biden küresel ısınmayla mücadeleyi koşu yarışları ile tanımladı, 2030 yılına kadar ısınmayı 1,5 derecede tutacak bir sprint koşusu yapılması gerektiğini söyledi.
Biden, “Sonrasında ise 2050’ye kadar dönüştürücü nitelikte bir maraton koşusu yapılması gerek” dedi.
ABD Başkanı ülkesinin, 2030 yılına dek, 2005’teki verileri ile kıyaslandığında, sera gazı salımını yüzde 50 ila 52 oranında azaltılmış olacağı öngörüsünü paylaştı.
Biden, yükselen enerji fiyatlarını da örnek vererek, yeşil enerji kaynaklarına yönelmenin, dünya ekonomisi için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise karbon salımını en fazla yapan ülkeler arasında, 1.5 derecelik ısınma hedefini paylaşmayanların olduğunu ve zirvenin hedefinin bu ülkeleri ikna etmek olması gerektiğini söyledi.
Çin’den yeni taahhüt yok
BBC’nin aktardığı habere göre, sıfır karbon hedefi olarak 2060 yılını belirleyen Çin’in lideri Şi Jinping ise iklim değişikliği ile mücadelede ortak hareket edilmesi gerektiğini ve gelişmekte olan ülkelere yardım edilmesi gerektiğini savundu. Dünyada en çok sera gazı üreten ülke olan Çin’in lideri Şi Jinping, zirveye katılmıyor.
Hindistan’dan 2070’te sıfır karbon hedefi
Bu arada, dünyanın en büyük üçüncü karbon üreticisi Hindistan’ın Başbakanı Narendra Modi, ülkesinin 2070 itibariyle karbon nötr olacağını vaad etti. Hindistan daha önce bu alanda bir hedef belirlememişti.
Ancak çoğu kişinin bu duyuruyu hayalkırıklığıyla karşılayacağı belirtiliyor, çünkü bu zirvenin başlıca hedeflerinden biri tüm ülkelerin 2050’de karbon nötr olmayı taahhüt etmesiydi. Modi’nin konuşmasında açıkladığı beş aşamalı plan şöyle;
- Hindistan, 2030 itibariyle fosil yakıtlardan elde edilmeyen enerji miktarını 500 Gigawatta çıkartacak
- Enerji ihtiyacının yarısını yenilenebilir kaynaklardan elde etme hedefine 2030’da ulaşacak
- 2030’da karbon emisyonları toplamını 1 milyar ton azaltmış olacak
- Ayrıca 2030’da ekonomisindeki karbon yoğunluğunu yüzde 45 azaltacak
- Hindistan, sıfır karbon hedefine 2070’te ulaşacak
BM Genel Sekreteri Guterres: Kendi mezarımızı kazıyoruz
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise açılış konuşmasında, sera gazı salımının derhal azaltılması gerektiğini vurgulayarak, “Fosil yakıtlara bağımlılığımız insanlığı uçurumun eşiğine sürüklüyor” dedi.
Antonio Guterres, küresel ısınmaya referansla “Ya biz onu durduracağız ya da o bizi durduracak. Artık yeter deme vakti geldi. Kendimizi karbon ile öldürdüğümüz, doğaya tuvalet muamelesi yaptığımız, daha derinlerden maden çıkarıp yaktığımız yeter. Kendi mezarımızı kazıyoruz” dedi.
Guterres ayrıca, “Emisyonların azaltılması ve net sıfır hedefler konusunda itibar eksikliğinin yanı sıra fazlaca kafa karışıklığı var” diye konuştu.
İngiltere Başbakanı Johnson: İnsanlık felaket senaryosuyla karşı karşıya
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, küresel ısınma nedeniyle insanlığın bir felaket senaryosuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Johnson, bu konuda acil adım atılmaması halinde, özellikle gençlerin dünya liderlerini affetmeyeceklerini ve kontrolsüz bir öfke gösterileceğini ifade etti.
Kömür üretimine, petrol ve dizel araçlara son verilmesi, ağaçlandırma ve yeşil teknoloji kullanımı için yoksul ülkelere daha fazla yardım çağrısında bulunan Johnson, geciken her adımın daha büyük maliyet doğuracağını vurguladı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***