Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemlerini İnceleme Komisyonu, üzerinden yıllar geçtikten sonra Barış Akademisyenleriyle ilgili ilk kararını açıkladı. ‘Barış İçin Akademisyenler’ bildirisine imza attığı için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen Nail Dertli’nin başvurusuna OHAL Komisyonu tarafından ‘red kararı’ verildi.
‘MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şubesi tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Barış için Akademisyenler Bildirisi’ne imza verdiği için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen üyemiz Nail Dertli’nin başvurusuna OHAL Komisyonu tarafından ‘red’ yanıtı verildi. BAK imzacıları hakkında verilen ilk karar oldu. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!”
Barış için Akademisyenler Bildirisine imza verdiği için AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen üyemiz Nail Dertli’nin başvurusuna OHAL Komisyonu tarafından “RET” yanıtı verildi. BAK imzacıları hakkında verilen ilk karar oldu.Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz! #GeriDöneceğiz pic.twitter.com/mPBXmMqoyj
— Eğitim Sen Ankara 5 (@ankara5nolu) October 28, 2021
Bildiriye imza atan ve KHK ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edilen Elif Çongur ise “OHAL komisyonu yıllardır barış akademisyenleri hakkında olumlu ya da olumsuz tek bir karar vermedi biliyorsunuz. Henüz tarafımıza tebliğ edilmedi ama komisyonun sayfasından öğrendiğimiz üzere ilk RET kararı geliyor. Hepimize geçmiş olsun. Elbette biat etmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.
BARIŞ İÇİN AKADEMİSYENLER BİLDİRİSİ HAKKINDA
Barış İçin Akademisyenler bildirisi veya “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisi, Türkiye’de 2015-16’da Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan çatışmalı süreçte kamuoyuna duyurulmuştu. Çatışma ve operasyonlar sırasındaki sokağa çıkma yasaklarının ve şiddetin sona ermesi için çağrı yapan bir bildiridir. 11 Ocak 2016’da 1128 akademisyenin imzasıyla yayımlandı. Takip eden hafta içerisinde imzacı akademisyenlere destek olmak amacıyla gelen yeni imzalarla birlikte bildirinin nihai imzacı sayısı 2212’ye ulaştı.
Serbest Görüş:
AKADEMİSYENLER ÜNİVERSİTELERDEN İHRAÇ EDİLDİ
Aralarında Esra Mungan, Ahmet İnsel, Koray Çalışkan, Nazan Üstündağ, Gençay Gürsoy, Mehmet Efe Caman, Murat Paker, Noam Chomsky, David Harvey, Étienne Balibar, Judith Butler ve Immanuel Wallerstein’in de yer aldığı akademisyenler, “bir an önce çözüm” çağrısı yapan bildiri metnini Türkçe ve Kürtçe olmak üzere iki dilde hazırlandı.
Bildiri yayımlandıktan sonra 64. Türkiye Hükûmeti başta olmak üzere siyasi otoritelerin ve hükûmet destekçisi medyanın sert eleştirilerine maruz kaldı. İmzacı akademisyenlerin birçoğu hakkında adli soruşturma başlatılarak işlerine son verildi ve üç imzacı akademisyen tutuklandı. Daha sonradan çok sayıda imzacı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlatılan tasfiyelerine dahil edilerek akademiden ihraç edildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***