ABD Büyükelçiliği, Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesi talimatı verdiğini söylemesinin ardından açıklama yaptı. Tek cümlelik açıklamada, Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine atıf yapıldı. ABD Büyükelçiliği, Twitter hesabından yaptığı tek cümlelik açıklamada, “ABD, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder.” ifadeleri kullanıldı.
— U.S. Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) October 25, 2021
Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, Finlandiya, Danimarka, İsveç ve Norveç de ABD’nin açıklaması sosyal medya hesaplarından RT yaparak paylaştı. Fransa ve Almanya sessiz.
Hollanda, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yoneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder.
— Marjanne de Kwaasteniet (@MdeKwaasteniet) October 25, 2021
Yeni Zelanda 18 Ekim tarihli açiklamaya iliskin bazi sorularin yoneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik Iliskiler Hakkinda Viyana Sozlesmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder.
— Wendy Hinton (@HintonWendyNZ) October 25, 2021
Kanada, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder.
— Kanada Turkiye (@KanadaTurkiye) October 25, 2021
Bu arada, Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan’ın büyükelçi krizine dair ülkelerden gelen açıklamaları olumlu karşıladığını belirtti.
Viyana Sözleşmesi 41. madde nedir?
MADDE 41. Kabul eden devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.
2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.
3. Misyonun binaları, misyonun bu sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.
ABD Ankara Büyükelçiliği ve diğer 9 ülkenin elçilikleri, 18 Ekim’de dört yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın AİHM’nin kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
As of today, Osman Kavala has been detained for four years. His ongoing case has cast a shadow over democracy and rule of law in Turkey.
Today, the United States together with ????????????????call for his release! See our full statement here: https://t.co/fCs5Lk5BCW pic.twitter.com/eyOq1loSM3
— U.S. Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) October 18, 2021
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***