Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı’nın (TUA) 2020 yılı faaliyetlerini içeren raporu, “2023’de Ay’a ulaşma” hedefi verilen ajansa sınırlı bir bütçe verildi. Ay’a iniş hedefi açıklandıktan kısa bir süre sonra biri VIP minibüs olmak üzere toplam 1 milyon TL maliyetle kiraladığı araçlarla gündeme gelen TUA, 2020 yılında yalnızca 82 milyon TL harcadı.
İddialı hedeflerine karşın Türkiye Uzay Ajansı’na 2020 yılı için yalnızca 92 milyon 443 bin TL ödenek verildi. Diyanet’in toplam bütçesinin yüzde 1’i kadar ödenek alan ajansın 2020 yılı harcamalarının yüzde 92,7’sini sermaye transferleri, yüzde 3,7’sini sermaye giderleri, yüzde 2,87’sini ise mal ve hizmet alımı giderleri oluşturdu.
HİZMET ALIMINA 1,5 MİLYON TL
Türkiye Uzay Ajansı’nın, Bütçe Uygulama Tablosu’nda da gider kalemleri sıralandı. Buna göre, 87 bin TL’lik temsil ve tanıtım harcaması gerçekleştiren kurum, “Hizmet alımları” için ise 1,5 milyon TL ödedi. Gider kalemleri içinde yüksek yer tutan diğer iki harcama ise 1,9 milyon TL ile “Menkul sermaye üretim giderleri” ve 1 milyon TL ile “Mamul mal alımları” oldu.
Raporun, “Zayıflıklar” bölümünde de dikkati çekici tespitlere yer verildi. Kurumsal sürecin tamamlanmadığını raporda ifade eden ajans, zayıflık olarak gördüğü diğer bazı unsurları ise şöyle sıraladı:
* İhtiyaç duyulan alanlarda nitelikli personel temininde güçlük yaşanması.
* İlgili personel yönetmeliklerinin henüz yayınlanmamış olması.
* Ülkede uzay faaliyetlerini düzenlemeye yönelik yasal düzenleme boşlukları.
* Uzay Ajansı’nın müstakil bir yerleşkeye sahip olmaması.
***
Dünyanın çok gerisinde
2020 yılında yalnızca 82 milyon TL harcayan TUA’nın düşük harcaması akıllara, ülkelerin uzay ajansları için yaptığı harcamaları getirdi. Rusya, Almanya, ABD ve Japonya’nın uzay ajansları için ayırdığı bütçeler şöyle gerçekleşti:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***