HABER | ENSAR NUR – STRAZBURG, TR724
Metz’de geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlenen Covid sertifikası karşıtı eylemlerde açılan bir pankart, Fransa’da antisemitizm tartışmalarını alevlendirdi. Konuyla ilgili olarak, aşırı sağcı Front National partisi eski üyesi öğretmen Cassandre Fristot gözaltına alındı.
Fristot’un pankartla birlikte çekilen fotoğrafı hafta sonu sosyal medyada hızla yayıldı. Fotoğrafa gelen tepkilerin artmasıyla birlikte, İçişleri Bakanı Darmanin konuyla ilgili soruşturma açılmasını istedi. Peki antisemitizm tartışmalarını alevlendiren pankartta ne yazıyor?
“Kim?” (Qui?) sorusu, antisemit militanlar arasında dünyada gerçekleşen olayların arkasında Yahudilerin olduğunu ima eden komplocu bir slogan. Pankartta bunu simgeleyen “Ama Kim?” (Mais Qui?) ifadesi kullanılmış ve ayni zamanda “Q” harfinin üzerine şeytan boynuzu çizilmiş. Dolayısıyla, bu ifade açıkça pandeminin ve uygulamaların arkasında “şeytan Yahudiler var” anlamına geliyor.
Cette pancarte est abjecte. L’antisémitisme est un délit, en aucun cas une opinion. De tels propos ne resteront pas impunis. J’ai demandé @prefet57 de faire un signalement au Parquet sur la base de l’article 40.
Les services de police sont mobilisés pour identifier leur auteur. pic.twitter.com/VDEoMp3W8c— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) August 8, 2021
- Pankartta yer alan 13 ismin ortak noktası Covid sertifikası uygulaması değil, gerçekten veya sözde Yahudi olmaları.
Pankartta “hainler” başlığı altında 13 isim yazılmış. İsimlere dikkat edildiğinde ise pek çoğunun protestonun asıl nedeniyle bir bağlantısı olmadığı görülüyor. İsimlerin ortak noktası ise Yahudi olmaları veya Yahudilere bağlı olduklarının iddia edilmesi. Listede Davos Ekonomik Forumu kurucusu Klaus Schwab, ekonomist Jacques Attali, filozof Bernard-Henri Lévy ve iş adamı Georges Soros gibi önemli kişilerin isimleri bulunuyor. Covid sertifikası düzenlemesinden direkt olarak sorumlu olan Emmanuel Macron’un ismi her ne kadar pankartta bulunsa da, antisemitler için kendisi Rothschild ailesinin adamı.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Cassandre Fristot’un kullandığı pankartın gösterilerin amacıyla bir ilgisinin olmadığı ve açıkça antisemit söylemler içerdiği vurgulanıyor. Fransa’da bulunan Yahudi dernekleri konuyla alakalı suç duyurusunda bulundular.
#CassandreFristot etiketi ise Twitter’da önemli konular arasına girdi. Bir yandan, bazı hesaplar tarafından Cassandre Fristot’un Nazi selamı verirken çekilmiş fotoğrafları paylaşılırken (gerçekliği teyit edilmeli), bir diğer yandan, pankartın abartıldığını düşünen pek çok kişi tarafından genç öğretmene destek mesajları yağdı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***