Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve Osmaniye’de orman yangınlarından etkilenen alanların ‘genel hayata etkili afet bölgesi’ ilan edildiğini açıkladı.
Yangın alanları afet bölgesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve Osmaniye’de orman yangınlarından etkilenen alanların “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini duyurdu. Peki genel hayata etkili afet bölgesi nedir, hangi ilçeleri kapsıyor, ne anlama geliyor?
Açıklama yapan Erdoğan, “Orman yangınlarından etkilenen bölgelerimizi ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ ilan ettik. Milletimizin yaralarını sarmak, zararını karşılamak, imkânlarını öncekinden de iyi hale getirmek için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz” dedi.
“Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilen il ve ilçeler şöyle:
Antalya: Manavgat, Akseki, Alanya, Gündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler.
Muğla: Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz ve Seydikemer ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler.
Mersin: Aydın ve Silifke ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler.
Adana: Aladağ, İmamoğlu, Karaisalı ve Kozan ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler.
Osmaniye: Gediz ve Kadirli ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler.
GENEL HAYATA ETKİLİ AFET BÖLGESİ NEDİR?
– Bütün sağlık hizmetleri, o bölgedeki herkese ücretsiz verilir. Devlet hastanelerinin yanı sıra, askeri hastanelerde ve özel hastanelerde bulunan hastalara da ücretsiz bakılır.
– Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenecek yardımları yapmakla zorunlu tutulur.
– Yapılardaki hasarı tespit etmek için, gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir. Bunun için ilgili bakanlıklar, hükümet tarafından bölgede görevlendirilir.
– Bölgedeki yurttaşlar, devletin ilgili birimleri tarafından bilgilendirilir ve bilinçlendirilir.
– Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir.
– Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir.
– Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenir.
– Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilir. (Mal sahibinin bu karara üç gün içinde itiraz etme hakkı bulunabilir.)
– Bütün binalar ve yapılar için ayrı ayrı hasar tespit raporu düzenlenir. Hazırlanan hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz hakkı bulunur. Hasar görmüş binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine izin verilmez.
– Evleri yıkılmış veya zarar görmüş yurttaşlara yeni ev tahsis edilir.
– Esnaflar için bütün bankalarda faizsiz kredi imkanı sağlanır.
– Bütün şirketlerin, esnafların ve ya kişilerin devlet birimlerine ve bankalara olan borçları silinir veya borç süresi uzatılır.
– 1 yıl içinde tamir ettirilmeyen binalar yıkılır.
– Afet bölgelerinde fen kurullarınca tehlikeli görülen yerler yapı ve ikamet için yasaklanır. İmar planının değiştirilmesi gereken yerlerde, planlar 5 ay içinde yaptırılır. İzin verilen geçici baraka inşaatının 1 yıl içinde yıkılması zorunlu olur.
– Afetzedelerin taşınmasını gerektirecek durumlarda, bütün giderler bakanlık tarafından karşılanır.
– Eğitimi aksayan öğrencilere ek sınav imkanı sağlanır ve merkezi sınavlarda (LGS,ALES gibi) öğrencilere ek puan verilir.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***